dimarts, 27 d’abril del 2010

Reptes per a una ciutadania intercultural

La Càtedra UNESCO d’Estudis Interculturals de la Universitat Pompeu Fabra us convida a aquest debat.

Reptes per a una ciutadania intercultural

Amb la participació de:

Mariama Camara, presidenta de l’Associació de Dones Africanes de Catalunya

Mohamed Chtaibat, president de l’Associació Sociocultural Anasiha

Hugo Colacho, president de la Federació d’Associacions d’Immigrants dels Vallès

Francisco Fernández Buey, catedràtic de Filosofia Moral i Política de la UPF i coord. de la Càtedra UNESCO d’Estudis Interculturals

Jordi Mir Garcia, membre de la Càtedra UNESCO d’Estudis Interculturals

Enric Prat, investigador del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials


Dijous 29 d’abril de 2010, a les 17h.
Universitat Pompeu Fabra
Edifici de Roger de Llúria, Aula 40.254.
c/ Ramon Trias Fargas 25-27
08005 Barcelona

Amb sindicats, la feina és més segura

Al nostre país, el 90% de les empreses són petites o molt petites, és a dir, empreses de menys de 6 treballadors, on no hi ha representació sindical ni participació dels treballadors i treballadores en la prevenció.
En el 70% de les empreses d’entre 6 i 10 treballadors no hi ha cap delegat de prevenció. A més, en el 36% dels accidents laborals succeïts l’any 2009 en aquest tipus d’empresa, no s’havia dut a terme cap avaluació de riscos.
CCOO ha posat de manifest la importància de desenvolupar l’Estratègia catalana de seguretat i salut en el treball, sobretot pel que fa als delegats territorials, figura que es reconeix també en l’Acord estratègic, perquè es considera una eina fonamental per portar la prevenció a totes aquestes petites empreses que no tenen representació sindical i que acumulen el 30% dels accidents laborals.

Cal denunciar, un any més, que augmenta la infradeclaració de les malalties professionals. Durant l’any 2009 s’han declarat 1.850 malalties professionals menys que l’any anterior a tot l’Estat. Aquestes xifres suposen un descens del 23% respecte a l’any 2006, en què es va aprovar el nou sistema de notificació i registre de les malalties professionals i el nou quadre.

Responsabilitzem d’aquesta situació les mútues d’accidents de treball i malalties professionals de la Seguretat Social, com a iniciadores del procés, i les diferents administracions públiques, que no n’exerceixen adequadament el control. També exigim que no s’utilitzi la no-declaració de malalties professionals i els entrebancs a l’hora d’atorgar la contingència professional per risc d’embaràs per tal d’estalviar cost econòmic a les mútues i a les administracions públiques.

Volem emfatitzar el tema dels riscos psicosocials. Avui, aquests riscos constitueixen un dels problemes més importants, tant pel nombre de treballadors i treballadores afectats com per la diversitat de sectors i empreses en els quals es manifesten. Paradoxalment, des del punt de vista preventiu, romanen invisibles i inabordats. En no avaluar-se ni reconèixer-se, no es prevenen.
Contràriament al que alguns sectors empresarials pensen, econòmicament és més rendible, no només per a les empreses sinó també per a la societat, tenir una bona diagnosi i planificació preventiva.

En primer lloc, perquè fa més competitives les empreses. Si evitem accidents, evitem la baixa del treballador i també que la societat hagi de fer-se càrrec de les prestacions que li correspondrien en funció dels danys a la salut.

CCOO demana la democratització de les mútues, més transparència en la seva gestió i més participació i control dels agents socials en aquestes entitats, el dret a la codecisió entre l’empresari i els representants sindicals a l’hora de triar una mútua a l’empresa i una major fiscalització econòmica per part de les administracions públiques a les mútues.

El 28 d’abril és un dia per al record i per a la reivindicació, per al record de tots aquells que han perdut la vida en els seus llocs de treball, els que han patit danys greus i seqüeles en accidents laborals i els seus familiars, que lluiten cada dia per tirar endavant. I també és un dia per a la reivindicació del que és públic, del que considerem nostre, del que és de tots, per a la defensa d’unes condicions de treball saludables, perquè la vida i la salut són el bé més preuat que tenim i no el podem perdre en la feina.


Dia 28 d’abril, a les 12 h del matí
CONCENTRACIÓ DAVANT L’AJUNTAMENT DE TERRASSA
Raval de Montserrat, 14 - Terrassa

dissabte, 17 d’abril del 2010

PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL "ESCOLTA LA NOSTRA VEU"


Ens plau convidar-vos a la presentació del documental elaborat per un grup de joves de l'associació de treballadors pakistanesos de Catalunya dintre del projecte "Escolta la nostra veu".

Aquest projecte ha estat un gran esforç per part d'aquest grup de joves en els darrers mesos i del que estem molt orgullosos per haver portat a terme aquest projecte tant delicat.

Us esperem el proper DIJOUS 22 D'ABRIL A LES 18H EN LA SEU DE L'ASSOCIACIÓ DE TREBALLADORS PAKISTANESOS (c/ Robadors 11, baixos. Barri del Raval de Barcelona ).

Us animem a assitir a l'estrena d'aquest documental on podreu escoltar la veu del joves, en el documental i en viu, ja que l'acte tindrà la presencia del grup de joves que ha elaborat el documental. Després de la presentació i posterior debat, tindrem un pica-pica.Ens agradarà molt tornar a veuren's en el nostre local i compartir el treball dels joves de la nostra comunitat i el futur de la nostra associació, que mes aviat es ja un present.

Xerrada: 15 anys desprès de la Conferencia de Beijing


Els Cafès dels Divendres
Divendres 30 d’abril a les 19h
15 anys després de la Conferència de Beijin: avenços internacionals contra la discriminació contra les dones?


Montserrat Vila, representant del Consell de Dones de Catalunya a la Conferència de Nova York 2009 (Beijin+15) i Coordinadora de la Plataforma unitària contra les violències de gènere
Presenta: Noèlia Bail, Àrea de Dones de la Fundació Pere Ardiaca
Lloc: Avda Portal de l’Àngel 42, 2n A. Barcelona
Accés Lliure
FUNDACIÓ PERE ARDIACAhttp://www.fpereardiaca.org/
CONCENTRACIÓ HOMENATGE A LES DONES QUE PATEIXEN VIOLÈNCIA DE GÈNERE
DILLUNS 19 D'abril A LES 20:00 A LA PL. SANT JAUME (Barcelona)


ORGANITZA: Col·lectiu de gènere CJC "Margarida Abril"
Us esperem a totes i a tots!!! PER DEMOSTRAR EL NOSTRE REBUIG!
TRENQUEM EL SILENCI!
PROU AGRESSIONS!!
PLATAFORMA UNITÀRIA CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE

CONCENTRACIÓ contra el CEMENTIRI NUCLEAR


DIUMENGE 25 D’ABRIL a les 13.00 hores
dins la FIRA DE LA TERRA (Parc de la Ciutadella a Barcelona)
CONCENTRACIÓ contra el CEMENTIRI

A les 13.00, a l'hora de màxima afluència a la Fira de la Terra
es repartiran caretes anti-nuclears a les participants
i ens farem una FOTO de Rebuig a l'Energia Nuclear.
Farem esclatar una Central Nuclear
i llegirem un Manifest.


El Cementiri de Residus Nuclears es una necessitat de l'industria nuclear
per allargar encara més anys la vida de les seves atrotinades centrals,
i per fer-nos creure que ja tenen solució pels Residus Radioactius.

REBUTJAR EL SEU CEMENTIRI ES OFEGAR L'INDUSTRIA NUCLEAR,
QUE NO FA CAP FALTA !!!!!

NO AL CEMENTIRI NUCLEAR, NI AQUÍ NI EN LLOC
MENTRE NO HI HAGI CALENDARI DE TANCAMENT

dijous, 8 d’abril del 2010

Retirada de les tropes de l'Afganistan

Una demanda justa, en un moment on la política del govern espanyol es, precisament la contrària: la d’ampliar el contingent de tropes espanyoles en aquella zona del mon. Avui el cost de defensa per al manteniment de les tropes espanyoles a l’Afganistan sobrepassa el mig milió d'euros diari.

Concentració · Dissabte 10 d'abril · 18h · Plaça Sant Jaume
Palestina, Iraq, Afganistan...

Nosaltres no oblidem . No a la guerra!


Aquesta convocatòria forma part de la Campanya per la retirada de les tropes de l’Afganistan –

Convoca: Plataforma Aturem la Guerra.


diumenge, 4 d’abril del 2010

Beijing + 15, de Nova York a Catalunya




El passat 23 de març, quatre de les integrants de la delegació catalana que van participar a Nova York, en la trobada mundial de dones per a la revisió del procés Beijing +15, van presentar els resultats de la trobada mundial, davant la Comissió sobre els Drets de les dones del Parlament de Catalunya. Una d'elles, va ser la companya Montserrat Vila. En aquest enllaç trobareu la seva compareixença.

http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/videos?p_cp1=632464&p_cp2=632533&p_cp3=8&p_cp22=cerca


La trobada per a la revisió del procés Beijing +15, ha estat una trobada important on delegades d’arreu de mon, tenien l’objectiu de revisar els acords que es varen prendre a la Quarta Conferència Mundial sobre les Dones de Beijing, ara fa quinze anys.

Diverses declaracions es varen aprovar. Important rellevància te declaració la de societat civil, que va rebre el suport d’entitats de dones dels cinc continents. en la que s’alerta de la lentitud en l’aplicació dels acords i compromisos presos pels governs i la ONU mitjançant el compliment dels acords de Beijing.

Signatures d’Organitzacions:
Xarxa WIDE, Caucus de Dones d’Europa a la 54 sessió de la CSWBanúlacht, Irlanda; AWID, Campanya “Muévete por la Igualdad”, Coordinadora ONGD, Espanya; One World Action- UK, Wo=Men Països Baixos; Feminist Task Force of the Global Call for Action Against Poverty, ENLACE, IFOR Women Peacemakers Program, DAWN, Women’s Working Group on Financing for Development; Siglo XXIII/SERR; Mujeres en Zona de Conflicto-Espanya; African Women`s Development and Communication Network/FEMNET; Network for Women’s Rights in Ghana, NETRIGHT; REPEM (Red de Educación Popular Entre Mujeres de America Latina y el Caribe); Red de Salud de las Mujeres latinoamericanas y del Caribe, RSMLAC; Red Mujer y Habitat Latinoamerica; Red de Mujeres Afrocaribeñas, Afrolatinoamericanas y de la Diáspora; Consorcio para el Diálogo Parlamentario y la Equidad (Mexico); Red Nacional de Mujeres, Colombia; Foro de Mujeres y Políticas de Población (México); Confluencia de redes de Mujeres, Colombia; Mesa por la Vida y la Salud de las Mujeres, Colombia; Equidad de Género: Ciudadanía, Trabajo y Familia A.C. (México); DDESER/ Red por los Derechos Sexuales y Reproductivos en México ((México); GIRE, Grupo de Información en Reproducción Elegida, México; Centro de Estudios para la Accion Femenina (Republica Dominicana); Feministas en Marcha (Puert o Rico); Geledés - Instituto da Mulher Negra (Brasil); Articulação de ONGs de Mulheres Negras Brasileiras (Brasil); Mujeres Sonorenses en Acción MUSA (México); Milenio Feminista (México); Programa Feminista Centroamericano la Corriente (Nicaragua); Red de Observatorios de Violencia Social y de Género (México); Espacio Espiral, Promoción Cultural, Desarrollo Sustentable y Equidad AC (México); Balance Promoción para el Desarrollo y Juventud (México); Fórum de Política Feminista –Espanya; PPIINA (Plataforma por Permisos Iguales e INtransferibles de Nacimiento y Adopción).- Espanya, PLENT (Platform for Equal & Non-Transferable Parental Leave) – Europe; Le Monde Selon les Femmes- Bélgica; WIDE Austria; KARAT; Teamsters Canadà; Syndicat Canadien des communications, energie et du papier (SCEP); Public Service Alliance of Canada; Canadian Teachers' Federation; Canadian Union of Public Employees; Fédération interprofessionnelle de la santé du Québec – FIQ; L’Alliance canadienne féministe pour l’action internationale (AFAI), Alberta Federation of Labour (AFL); Autonomous Women's Center, Belgrad; NWCI; MATCH International; Canadian Federation of University Women (CFUW); Canadian Federation of University Women; Confrontations, Utopia; Human Rights in Democracy Centre (HRDC), Albania; Arab NGO Network for Development (ANND);La Diaspora Solidaria (Latinoamerican women in Europe's fund); Udruzenje''Zenski razvojni centar''/Association''Women's development center'; WomanAction; NGO Women`s Safe house Podgorica, Montenegro; Feminist Legal Studies, Queen's University (Canadà); ALTERO-Association for personal training, education, development and empowerment, Serbia; Centro de la Mujer Peruana Flora Tristán; HOPE Pakistan; OXFAM International; GADN – UK Gender and Development Network; ITUC – International Trade Union Confederation; Public Services International – PSI; Educational International – EI; UNI – Global Union, The National Council of Women of Canada; FinnWID - Finnish Women in Development; Feminist Think Tank, Poland; Red Latinoamericana de Católicas por el Derecho a Decidir (RLACDD); TIYE International; K.U.L.U.– Women and Development/WIDE Danish Platform; Canadian Labour Congress - Congres du travail du Canada; PLENT (Platform for Equal & Non Transferable Parental Leave) ; Articulación de Mujeres Brasileras; Corporación Humanas – Colòmbia ; Fundac – Colombia ; REPEM – Colòmbia ; Limpal –Colòmbia ; Católicas por el Derecho a Decidir – Colòmbia ; CIASE – Corporacion de Investigacion y Accion Social y Economica ; UNI Global Union; ACSUR Las Segovias; Ad Hoc Coalition for Women's Equality and Human Rights (Canadà); DECIDIR Coalición de Jóvenes por la Ciudadanía Sexual Cómplices por la Equidad / MenEngage, Mèxic; International Alliance of Women; NAWO (INDIA), South Asia Women's Watch, Women's Resource and Advocacy Centre; The Global Network of Women Peacebuilders (GNWP); Women Media and Development ( TAM) / Palestina; Fundació Isonomía - Espanya; Programa Comunicacion y Sistematizacion Tierra Viva; S. Mujer CC.OO. Málaga, Espanya; El Desarrollo Integral de las Mujeres“Mercedes Machado”; European Women’s Lobby (EWL); Delegació del Consell Nacional de Dones de Catalunta; Xarxa de Dones per la Salut; Creación Positiva; International Alliance of Women.