dilluns, 31 de maig del 2010

Tothom amb Free Gaza


AIXEQUEM EL BLOQUEIG A GAZA

Exigim que el convoy continuï.
Exigim la llibertat de totes i tots els seus membres.
Exigim sancions contra Israel i càstig als culpables.




Entre 10 i 16 morts i una xifra de ferits encara per precisar és el primer balanç de l’assalt dut a terme aquesta matinada per l’armada israeliana en aigües internacionals contra els 6 vaixells que formaven part de la brigada internacional FREE GAZA que fa uns dies va abandonar les costes turques amb 10 mil tones d’ajuda humanitària, inclosos materials de construcció, equips mèdics i productes de necessitat bàsica, amb l’objectiu de trencar el bloqueig que pateix la Franja de Gaza. L’ajuda anava acompanyada de més de 750 voluntaris internacionals entre els que es troben, com a mínim, 3 ciutadans de l’estat espanyol. En aquests moments desconeixem on es troben i en quina situació es troben tots ells.


Aquesta nova violació de les més elementals normes de dret internacional i dels drets humans perpetrada per l’Estat d’Israel no passarà sense desposta. De fet, ja avui dilluns s’estan convocant a un bon nombre de ciutats del món accions de repulsa a ambaixades, oficines de negocis o consulats d’Israel.


Israel ha de ser castigat per aquesta violació. La comunitat internacional i com no, el govern espanyol, ha de demanar explicacions i ha de prendre mesures reals i eficaces contra el responsable de tanta atrocitat contra la població indefensa. Mesures de recolzament al poble palestí i mesures contra el bloqueig a Gaza.


Però per sobre de tot, cridem a totes les persones implicades a la brigada 2010 a participar i a convocar actes i iniciatives que rebutgin aquests nous assassinats d’Estat.


Cridem a que expresseu la vostra solidaritat amb Palestina i participeu, si podeu, ja avui mateix, dilluns 31 deMaig a les 19h, a les diverses concentracions previstes.

Barcelona: davant la Cambra de Comerç Espanya-Israel. Travessera de Gràcia 21. L’Ulíses (666 251 977) i la Maria (619 734 797) estaran allà.
Girona: Pl. del Vi
Lleida: Plaça la Paeria davant de l'ajuntament a les 19:30h
Vilanova i la Geltrú: 20:00 Plaça de la Vila
Madrid: Ministeri d’Assumptes Exteriors

diumenge, 30 de maig del 2010

Ser Ric , Surt Molt Barat

Les entitats i organitzacions que formem part de la Plataforma “Per una fiscalitat, justa, ambiental i solidària” rebutgem el Pla d’ajust del Govern i reclamen unes mesures més equitatives.

Per a la Plataforma, la reducció del dèficit públic no es pot fer només ajustant la despesa i fent recaure els costos de la crisi sobre empleats públics, pensionistes i persones dependents. Són mesures injustes socialment i contraproduents per afavorir la reactivació econòmica i la creació d’ocupació.

Creiem que hi ha una altra forma d’abordar la crisi i el dèficit públic, més justa i equitativa, amb mesures de reforma fiscal que aportin més ingressos, i on pagui més que més té, en lloc de reduir la despesa social.

En opinió de la Plataforma cal augmentar la fiscalitat del capital i aproximar-la a la del treball. De forma urgent s’hauria de recuperar l’impost de patrimoni, incrementar la tributació de les SICAV, on es refugien les grans fortunes, i fixar una tributació base per l’impost de successions i donacions. Així mateix, s’hauria d’establir un nou tram a l’IRPF per a rendes molt altes gravat amb una tarifa més elevada i instar als organismes internacionals a promoure i impulsar un impost a les transaccions financeres que limités els moviments de capital especulatius.

En canvi, no considerem equitativa la pujada prevista de l’IVA, que és un impost que paguen per igual tots els ciutadans i ciutadanes amb independència del la seva capacitat econòmica i que afecta comparativament més a les rentes baixes. Sí es podria en canvi introduir un nou tipus d’IVA més elevat per als productes de luxe.

Avui la pressió fiscal a Espanya està molt baixa i com el que defensem en definitiva és una tributació equiparable a la mitjana europea, no valen els xantatges de que es produirà una fuga de capitals.

La greu situació actual hauria de convertir-se en una oportunitat per millorar la suficiència i progressivitat del nostre sistema impositiu, potenciar la lluita contra el frau fiscal i l’economia submergida i introduir el concepte de fiscalitat ambiental per fomentar maneres de produir i consumir més netes.


A data d’avui la Plataforma està formada per:
ACTUA. Plataforma Jove per l'1 de Maig
AJEC. Associació de Joves Estudiants de Catalunya
CECAD. Confederació d’Entitats Catalanes d’Atenció a la Dependència
CONFAVC. Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya
Cristianisme i Justícia
CUS. Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat
ECAS. Entitats Catalanes d’Acció Social
Ecologistes en Acció
Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya
FETS. Finançament ètic i solidari
FFG. Fundació Ferrer i Guàrdia
GESTHA. Sindicato de Técnicos del Ministerio de Hacienda
Joves d’Esquerra Verda
Justícia i Pau
MLP. Moviment Laic i Progressista
L'OCUC. Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya
PTP. Plataforma pel Transport Públic
Projecte FIARE
UCC. Unió de Consumidors de Catalunya
CCOO de Catalunya
UGT de Catalunya

Això tampoc es d'esquerres

Avui aquest matí el govern de la Generalitat de l'Acord d'Entesa tripartita -PSC, ERC, ICV-EUiA- ha aprovat un decret llei que convalida i aplica les mesures del Decret del Zapaterazo del govern espanyol.

És una retallada de sous de la gent funcionària de la Generalitat (5 % de mitja), i d'escoles concertades. Reducció dels concerts sanitaris inclòs els concertats (3,21 %). Reducció dels concerts als centres de serveis socials (1,18 %)

Una diferència amb el Decret de Zapatero és què hi ha una pujada de tres impostos (transmissions patrimonials, actes jurídics documentats, impost de matriculació pels vehicles tot terreny), i una promesa de pujar l' IRPF a una part de les rentes més altes.

Però es vol reduir el dèficit públic previst del 3,25 % a l'1,1 % en 2013. És palès que això ofegarà l'economia i pretén fer pagar el gruix del cost de la crisis a la gent treballadora i aturada. El dominó d'aturada a les inversions aboca a una nova recessió i fase d'agreujament de la crisi.
Això de rebaixar els sous, reduir les despeses socials i eductives, i la reducció que es farà a les infraestructures no son mesures d'esquerres, son decrets i polítiques avinents a les dretes. Estem davant d'un Decret que perjudica a la gent treballadora.

La cara de l'esquerra la salva Joan Carles Gallego, per part de CCOO, quan lamenta el "seguidisme" de la Generalitat respecta el govern estatal en les mesures d'ajust per reduir el dèficit, en concret amb les reduccions salarials.

L'esquerra del tripartit, la coalició ICV-EUiA, no ha estat a l'altura de la seva tasca de construir alternativa política. ICV i EUiA i la Coalició han actuat com una esquerra domesticada, temorenca, amb el galdós argumentari de què no es podia fer caure el govern i provocar eleccions anticipades, o que l'ajust s'havia decidit al govern espanyol i s'havia d'aplicar de forma obligada per la legalitat vigent, o que eren mol poquets i poca cosa es pot fer, o que la gent no estava en massa al carrer i ja li semblaven bé les rebaixes al funcionariat. Penós! També he sentit dir que es feia diferent que a Madrid, perquè aquí a la retallada de sous s'hi adjunta una pujada d'impostos. Això ratlla en una grotesca matusseria! La coherència política es malmet. La credibilitat s'esvaeix.

Amb aquest fil argumental els sindicats no s'haurien oposat a les rebaixes i la reforma laboral de Zapatero; com que fins i tot he pogut sentir que "tenim al carrer la batalla perduda", tampoc es lluitaria ni prepararia cap vaga general.

Vaig proposar a EUiA plantar cara al decret Zapatero, i no acceptar cap decret que no s'hi oposés. Com que defenso convençut la necessitat d'unitat i de progrés de les esquerres, no és moment de ruptures. El que veig necessari és obrir el debat a tota la gent afectada, a la gent compromesa, per fer més forta la defensa de coherència d'esquerres dins EUiA i la seva acció política.

Un regidor jove d'EUiA m'ha plantejat que ell no pensa acatar l'acceptació del Decret per part d'EUiA. Veig que no serà pas ell sol. Farem per manera de combatre aquest decret i tirar endarrere les seves conseqüències.

I per aquesta mateixa coherència, considero que ara es tracta d'organitzar la mobilització convocada pels sindicats, i obstaculitzar i ajornar l'aplicació de les mesures de rebaixa dels sous.

dimarts, 25 de maig del 2010

Resum trobada coordinació Bastida d’EUiA

Mobilitzar i plantar cara a la retallada Zapatero. Preparem la Vaga General.

La trobada de coordinació de gent de Bastida d’EUiA va tractar sobre l’Espai Obert de Rubí i què fer davant el Zapaterazo ( propostes de mobilització municipalistes).

L’Espai Obert de Rubí impulsat per EUiA des de la seu d’EUiA és un projecte autogestionat per la gent jove. Ivan Hernáez explica la vocació d’esquerres de l’entitat que neix, per activitats de gent jove individual i aplegada en col·lectius que comparteixin la filosofia de l’Espai: Potenciar al màxim el teixit associatiu i fer xarxa. Espai Obert es relacionarà amb altres centres juvenils, també s’ofereix la idea a la gent jove d’Alternativa Jove, per si volen fer experiències similars a les seves poblacions. Ivan fa informar com a molt positiu el camp de joves d’alternativa Jove. El 4 juny conviden a la inauguració a les 19 h, a les 20 h festa.
Els regidors joves han de convertir-se en útils per a tots els i les joves, defensors del lleure i la mobilització.


Zapaterazo. Govern tocat. Les mesures afavoreixen als especuladors i contra la gent, els sindicats no les accepten i mobilitzen. El debat versà sobre el canvi que representava, que ens obligava a tothom a posar les tasques i prioritats en funció de a mobilització, de preparar la Vaga general de treball públic del 8 de juny, per respondre a les mesures governamentals que no prenen mesures fiscals i impositives als més rics, i avançar en les condicions per una Vaga General que permeti frenar les polítiques contra la població treballadora.


IU va reaccionar enseguida amb un decàleg de propostes. la coalició ICV-EUiA proposa mesures clares i complertes, fins i tot millors que les d’altres esquerres, permeten oferir una alternativa política a la mobilització unitària que hem de fer a partir de contribuir a la convocatòria sindical 8 Jn. Varem valorar sobre dues posicions si proposar sortir a la coalició del govern tripartit tot seguit o si plantar cara a les mesures posant les propostes a la mobilització a empreses i carrer, al parlament i al mateix govern. Denunciar i no compartir el govern es veu com inevitable quan el PSC de Montilla imposi les mesures de Zapatero de forma unilateral, doncs la coalició ja ha explicitat que no les acceptava, les rebutjava, i proposava una reunió de l’Acord d?entesa per concretar la política de coalició. Montilla-Castells van pel camí marcat pel zapaterazo. Moció als ajuntament informa Ivan, Isabel està al Ple presentant una Moció.
Proposta de Reinald per participar a la plataforma contra el feixisme i la xenofòbia i a l’observatori. 2 de juny es podria explicar les experiències de Salt i Rubí en aquesta lluita.
Jordi LS. Els Sindicats no accepten els ajustos ni la reforma laboral, es trenca el pacte laboral per aplicar el pla de la patronal. Tot va cap un conflicte general al trencar-se el diàleg social. La coalició hauria de deixar el govern. Rebuig polític. No parxes. Fins i tot CCOO diuen No negociem res fins que no es retirin les retallades.
Toni explica el significat de les mesures ZP i d’on i com treure els diners necessaris. Augmentar els ingressos fiscals, rebaixar despeses militar, etc. Falla el model econòmic.
Martin. Se trata de librar la batalla. Si se da el gobierno tripartito caerá. Coalició diu Front d’esquerres i medioambiental per fer front a la situació. La situació afavoreix el marc unitari. El pacto de Toledo ha quedado trinchado. Necesitamos una declaración para la movilización.
Ángels. Unitat per sobre de la segregació per sectors. Plantar cara al govern, que ens facin fora. Som referents als llocs on estem de moviments socials. Fer junt amb la gent de l’entorn.
Maria explica propostes d’altres esquerres. Amanda defensa el plantar cara al govern tripartit i evitar aparèixer corresponsables governamentals amb les decisions de Zapatero. La Montserrat planteja que les retallades ja s’estan aplicant per les dones i a la dependència. Iván, O ho fem ara o no ho fem mai. No esperem a veure què passa.
Albert. La direcció té por del lio de sortir del govern. Plantar cara, no volem carregar amb el Rajoy, el Mas i potser al Trias.
En David proposa que en certs casos s’actui públicament com Bastida, però tothom considera que som EUiA i és així com fem, Bastida és un corrent intern per la millora i construcció d’EUiA.
En el resum es queda que anem a planta cara arreu i al govern, i que ens facin fora. Les de Zapatero no poden ser mesures de l’acord d’entesa. EUiA parla clar i segons això és quan hem de sortir del govern. Ara preparem be la Vaga General, i que els càrrecs públics estiguin al davant.
Trobada Bastida d’EUiA a Rubí, amb l’esperit de compartir en igualtat i descentralització. 19.05.2010.

RESOLUCION DE LA ASAMBLEA LOCAL DE EUIA RUBI

Reunida la asamblea local de Esquerra Unida i Alternativa de Rubí, el viernes 21 de Mayo, acuerda:

1) Oponernos enérgicamente, como izquierda transformadora, y como parte de la coalición ICV-EUiA, a las medidas de decretazo, impuestas por el gobierno del PSOE de Zapatero.
Medidas de reducción y congelación de salarios en la administración pública y la congelación de las pensiones, entre otras.

Recogidas de los planes de la derecha, y a dictado de los poderes especulativos financieros europeos, FMI, BCE, etc.Y con el respaldo de la patronal CEOE.
Esta política, contra los derechos sociales y económicos de la clase trabajadora, repercutirá negativamente, a la baja, en las negociaciones de los convenios colectivos.
A la vez derechos sociales y económicos de todos los trabajadores/as, se recortarán aún mas, con la amenaza de Reforma laboral. Reforma que quiere regalar a los empresarios el despido, fácil y barato. Esto hará que se supere, con creces, los cuatro millones y medio de parados y paradas, actuales.

2) Apoyamos las exigencias defendidas por los sindicatos obreros, a que se retiren las medidas aprobadas en el llamado plan de Ajuste, y se tomen contra los responsables financieros de la crisis.
Para paliar la situación económica hace falta una reforma fiscal progresiva, y que paguen más los que más tienen, los ricos.
A partir del aumento del impuesto de sociedades, recuperación del impuesto del patrimonio, la lucha contra el fraude fiscal, la economía sumergida, etc

3) Decidimos dar nuestro apoyo a la huelga general del sector público,convocada por las centrales sindicales de los trabajadores/as, el día 8 de Junio. A la vez hacemos un llamamiento a secundar masivamente las movilizaciones en la calle.

4) Favoreceremos el trabajo y la lucha unitaria, a nivel local, haciendo posible nuestra confluencia con cada una de las fuerzas sindicales, políticas, vecinales, juveniles, o sociales dispuestas a luchar por que la crisis no la continuemos pagando los trabajadores y trabajadoras, y anular el mayor ataque contra los derechos de los trabajadores y trabajadoras desde hace décadas.
5) Nos pronunciamientos igualmente en contra de las decisiones del President Montilla y el Conseller Castells de aplicar las medidas de ajuste de Zapatero, contra los trabajadores de la administración publica y concertadas. Consideramos, que si eso es así, la respuesta de lucha de los trabajadores y trabajadoras de Catalunya debe ir en la misma sintonía, contra estos mandatarios, del PSC.

6) EUiA de Rubí, nos ponemos a disposición de las AA.VV, Centros de estudio, asociaciones, etc, para cuantas charlas y debates se quieran realizar. Y conocer detalladamente las medidas y propuestas, contra la clase trabajadora, y sectores mas desfavorecidos, recogidas en el plan de Ajuste del PSOE de Zapatero.


Rubí 21 de Mayo del 2010

Impulsant una plataforma contra el feixisme

El passat dimarts 18 de maig, va haver la reunió per impulsar una plataforma contra el feixisme. Amb la participació d’unes vint i cinc persones, la majoria representants d’organitzacions polítiques. A més d’ EUiA i havia RG, En lluita, joves del pcpp i cc, plataforma antifeixista, Justícia i Pau, CUP, Endavant, FAVB, ... la majoria, joves.

Dels assistents, eren pocs els que havien firmat la primera adhesió i es valorava com insuficient la participació i la representativitat. El portaveu de RG va demanar la participació dels joves socialistes i tota mena d’entitats socials i també d’immigrants. De cara a la propera reunió, veig important que participi gent del Vallès (de Rubí, per exemple, que estan fent una bona feina a partir de algunes AAVV) i si ve també algú de Salt encara millor.
Va ser una reunió poc profitosa perquè no hi havia un acord de fons sobre el què s’havia de fer. El manifest o text que es va presentar a debat, com es va veure en la discussió, no representava un consens general sobre el problema. Hi havia dues postures ben diferenciades:
1.- La que expressava el text presentat, -que no crec que puguem dir-li ja que és el manifest-, que es centra en el feixisme com una ideologia a combatre; i en aquest aspecte proposa una lluita contra el feixisme en general i contra la plataforma x Catalunya en concret. Justifica la seva importància política pel que va representar el feixisme als anys 30. Proposa fer una campanya contra el feixisme.

2.- L’altre postura, amb la que varem coincidir una major part dels assistents, considera que el problema del feixisme avui dia es concentra en la violència de les organitzacions l’extrema dreta i en les candidatures municipals xenòfobes que impulsa, principalment, Plataforma per Catalunya.
En base a aquest anàlisi, hi va haver un acord general d’impulsar un treball en dos línees. Una, la d’organitzar un observatori contra la violència d’extrema dreta, semblant al que ja hi ha a València http://accio-popular.org/node/31 que reculli l’actualitat a Catalunya dels actes polítics i violents de l’extrema dreta, que arxivi la documentació i la recerca sobre PxC i la violència d’extrema dreta.
A partir d’avui es treballarà des de la xarxa per tal de preparar la reunió del 2 de juny, on s’ha d’ aprovar un altre manifest que reculli les aportacions que s’han fet. Crec que cal suprimir els paràgrafs que fan referència a la història del feixisme i afegir l’aspecte xenòfob de l’extrema dreta i el treball que cal en els barris, com l’espai social que facilitarà la integració i la unitat de la classe obrera, en la lluita per la millora de les condicions de vida.
Reinald Roca

Propera convocatòria:
2a assemblea per impulsar un espai unitari per aturar el feixisme
Dimarts 1 de juny, 19,30h
Centre Cívic de Drassanes / Nou de la Rambla 43, Barcelona.

divendres, 21 de maig del 2010

Útils per la defensa dels Drets

Útils per la proposta amb la mobilització arreu.

La retallada de sous dels empleats/des públics de l'ajust d'austeritat ja s'ha aprovat pel govern del PSOE de Zapatero. Li donarà suport parlamentari CiU. El conseller Castells del govern tripartit de la Generalitat de Montilla amb el PSC hegemònic ha deixat ben clar que s'aplicarà la rebaixa i arribarà a més gent treballadora que la "pública".
La coalició ICV-EUiA ha posat sobre la taula unes propostes potents per aconseguir ingressos d'on hi ha recursos i diners, i racionalitzar despeses com de les tropes a l'Afganistan o la milionària subvenció a l'església i als cures catòlics, dels Patrimonis, Frau, Societats amb tributació 1 %, i altres. La coalició ha estat capdavantera amb IU, de les propostes polítiques. El consell de govern de la coalició va explicitar que tant a Madrid com a Barcelona defensem els sous públics davant el zapaterazo, es votaria NO si el govern ho aprovava, per tant la retallada no seria una política tripartita. En nom de la coalició, Jordi Miralles i Joan Herrera han demanat una reunió urgent de l'Acord d'Entesa per establir la política tripartita. També es fa la proposta d'una Moció pels Ajuntaments contra la aplicació de la normativa dretana.

Ahir les concentracions van ser exitoses. Moviment, comença la mobilització. Entrem en un altre dimensió. Junt amb els Sindicats que convoquen la Vaga general de tota la gent empleada pública pel proper 8 de juny. Es temps de preparació unitària. Temps de posar tots els nostres mitjans en útils per prepara aquesta Vaga del 8 de juny, per convertir-la en un potent cop al zapaterazo, i en un trampolí per fer més gran i massiva la mobilització, per que s'estengui la consciència treballadora que cal una vaga general per plantar cara a les polítiques dretanes que afavoreixen a les patronals per part del govern PSOE de Zapatero o del govern tripartit del PSC de Montilla.
La posició ferma d'EUiA, ICV, i de la coalició, s'ha de notar arreu. Les assemblees als barris i poblacions i sectors. Els i les parlamentàries al Parlament han de donar el senyal polític com a referent per un tomb a l'esquerra, sense demorar-ne en il·lusions de que a Catalunya serà diferent (en tot cas com passa a la indústria pot ser pitjor). Al govern, els consellers i directors/es generals també han d'alçar la bandera de la defensa dels sous i de l'alternativa de polítiques fiscals d'esquerres.

A les empreses, al carrer, als barris, als centres d'estudis i a les Universitats, amb els sindicats. Posem les assemblees de base i els mitjans i dirigents d'EUiA en funció d'aquesta preparació de vaga general.
Del Butlletí d'EUiA.

Les primeres mobilitzacions


Ahir, les primeres mobilitzacions sindicals després de l’anunci de les mesures anti-socials del govern Zapatero.

Per escalfar motors. Cal preparar molt i molt bé la vaga general de tot el sector públic.

Aquí a Catalunya, les retallades arribaran. Ho han dit... i caldrà sortir al carrer per frenar el zapaterazo, plantejar propostes alternatives, de les que EUiA i la coalició tenen, n'és una bona bateria.



... i caldrà que cadascú surti també amb les seves pròpies reivindicacions. La gent de l’ensenyament, de TV3 que ahir ja hi eren amb pancarta i declaració pròpies,. ....

... i caldrà plantar-nos també davant el govern de la Generalitat si hi ha rebaixa de salaris, ... si hi ha rebaixa de pensions, ... si rebaixen les prestacions per la ja malmesa llei de dependència,.... si..... i en el Parlament. Per dir si a les propostes progresistes i no a les mesures que castiguen principalment a la nostra gent, a la gent treballadora, modesta, la gent gran, mentre els que els que defrauden, els especuladors, els de les grans fortunes, les despeses militars ... beneficien els altres.... .

Cal explicar arreu en mig de que estem. A la gent li costa decidir-se a sortir. Potser a creure que els sindicats arribaran fins on calgui. Els missatges que surten pels mitjans intenten donar en la línia de flotació per trencar la consciència de classe.... aquella que després d'anys de neoliberalisme fins i tot ella ha quedat malmesa....

Veiem, sabem,.. que el que hi ha amagat darrera d’aquestes mesures aprovades... el que vindrà en segona fase complementarà el quadre (pensions, jubilació, rebaixa acomiadament, contractació ...).

Treballem, doncs, totes i tots per la unitat i per l’èxit del 8 de juny.... per parar les mesures del govern... tot presentant les nostres mesures i les sindicals, alternatives. A cada empresa, a cada poble, a cada barri....

Salut.

*Àngels

dijous, 20 de maig del 2010

Enllaçant Alternatives a Madrid i a Barcelona...


Aquest cap de setmana coincidint i en paral·lel amb la cimera de caps d’estat de la UE i d’Amèrica Llatina i el Carib s’ha reunit a Madrid la Cimera dels Pobles, Enllaçant Alternatives IV i el Tribunal Permanents dels Pobles (TPP). Prop d’un centenar d’activitats autogestionades i més de 200 entitats, associacions i organitzacions polítiques donant suport, ens hem trobat, debatut, denunciat i proposat alternatives per a ambdós costats de l’Atlàntic, a la Universitat Complutense de Madrid.
S’ha pogut visualitzar els resultats del treball de sectors d’activistes socials de banda i banda de l’Atlàntic. Uns lluiten i altres els ajuden, publiciten, busquen suports. És un determinat tipus d’internacionalisme, amb un fort pes de xarxes de cristians de base, al costat de sectors del moviment antiglobalització en relació amb sectors indígenes que s’aixequen contra l’opressió i en defensa de la mare terra, que en els darrers temps, a estones han estat aliats dels governs progressistes que van responent a les polítiques neoliberals de l’imperi i les transnacionals, però d’altres estones aquestes aliances es trunquen. Això passa a Equador, Bolívia o Brasil. En qualsevol cas, la trobada a Madrid, amb les sessions del TPP, on s’han denunciat 40 empreses multinacionals, algunes d’elles espanyoles, com son Aigües de Barcelona-Suez, BBVA, Telefónica, Nestlé, Pescanova, Unión Fenosa-Gas Natural, Iberdrola, Santander, Endesa-Enel, Repsol YPF, FCC, Rio Blanco-Majaz, Canal Isabel II, és el resultat d’un gran esforç.

A Barcelona es va muntar un grup de suport, principalment de les entitats i col·lectius que estaven treballant a fons, organitzant activitats per a la cimera de Madrid. Sobretot ens demanaven, el màxim de suport i publicitar l’esdeveniment, cosa que, a partir de l’Àrea Solidaritat i Pau, estem fent.És important la difusió de les vulneracions de drets humans o crim ecològics –nomenclatura que ara comença a ser reconeguda-, atès que una bona part de les empreses multinacionals esmentades gasten grans quantitats en publicitat i imatge. El fet d’aparèixer en llistes amb acusacions de delictes ecològics, o vinculats a assassinats d’activistes denunciants de vulneració de drets, cas de Guatemala amb Unión Fenosa, no els fa cap gràcia, i per tant, intenten tapar qualsevol notícia negativa.Abans de començar a cimera de caps d’estat UE / ALC varem tenir una bona notícia: en la trobada d’UNASUR els caps d’estat llatinoamericans van amenaçar al govern espanyol amb no participar si aquest no retirava la invitació a la cimera a Porfirio Lobo, el president hondureny resultant d’un procés fraudulent iniciat amb el cop d’estat de juliol passat. De no ser així, serien els altres presidents (Lula, Correa, Chávez,...) els que no vindrien a Madrid.

La majoria de les activitats han estat organitzades per moviments socials, però també ha hagut d’organitzacions polítiques. El Partit de l’Esquerra Europea, el GUE i IU tenien algunes. Especial èxit van tenir també els relacionats amb Colòmbia (presentació de colombians i colombianes per la Pau, o els d’exposició sobre els tractats de lliure comerç i les relacions i paper de la UE, en funció dels ponents (Eric Toussant, Susan George,). També van participar alguns dirigents d’IU, a més de la gent implicada en els moviments socials.
Com us podeu imaginar el tema de la crisi general del sistema i aquesta en concret que ens està tenallant ha estat molt que però molt present en la majoria dels tallers i lògicament la crítica al neoliberalisme.En l’obertura de Enllaçant Alternatives IV, una activista va assenyalar que la conquesta d’Amèrica fa 500 anys va ser amb les caravel·les i ara aquell paper l’estan fent les multinacionals. Manera senzilla d’explicar que la Unió Europea ataca els processos d’integració regional, usant com vaixell insígnia el govern espanyol i les seus transnacionals.Em acostar-me al taller organitzat per el NPA, sota el títol “Com lluitem contra el capitalisme? Estratègies de l’esquerra a Amèrica Llatina i Europa”. A l’aula plena, hi havia expectació. Es notava que havien organitzat la participació a Enlazando... en tant que una trobada internacional. En els continguts, pel que jo vaig escoltar, tant la representant del Bloco de Esquerda com la representant del NPA, van presentar propostes ajustades. Posant el límit de les demandes dels anticapitalistes, en anar contra el neoliberalisme, treballar per tenir suport de masses, cercar base social, ... i poder sumar forces diverses. Es va fer referència a la declaració internacional sobre la crisi, signada per diferents organitzacions anticapitalistes, de la que el POR n’és signant. Podeu consultar-la aquí: http://puntodevistainternacional.org/spip.php?article295

La manifestació va estar bé. Seguicis internacionals. Jo vaig participar en el del European Left, junt amb companys i companyes de Die Linke, Synaspismos, OTP,... La trobada amb Evo Morales a Sant Fernando de Henares, també.

La sentència del Tribunal Permanent dels Pobles ja es pot descarregar de la web d’Enlazando Alternativas a: http://www.enlazandoalternativas.org/IMG/pdf/TRIBUNAL_PERMANENTE_DE_LOS_PUEBLOS_definitivo.pdf

... i ara Enllaçant Alternatives es desplaça a Barcelona.
Alguns i algunes activistes que han participat a Madrid allarguen la seva estança per acostar-se fins a Barcelona. Els propers 19-20-21 de maig a la Casa del Mar, hi ha organitzades les diverses xerrades, convocades per un seguit de col·lectius, entre ells EUiA, O sigui que si no vareu poder anar a Madrid... i teniu una estona, ja ho sabeu!!!!
* Àngels Tomás, participant en la Cimera del Pobles, Enlazando Alternativas IV

Utilitat d’EUiA

La xarxa d'assemblees d'EUiA pot ser útil a cada població per obrir-se i convertir-se en dinamitzadores àmplies i unitàries de taules, enteses, coordinacions, plataformes o el que convingui per difondre i mobilitzar a la gent treballadora, al jovent, i als grups, agrupacions i organitzacions d'esquerres existents, per preparar la mobilització per aturar les retallades als sous i de les pensions.
Des del govern espanyol, Zapatero anuncia que anirà tant enllà com calgui per imposar l'ajust d'austeritat a la població treballadora i modesta. És clar que no es quedarà amb el funcionariat. Ho palesen el 20 % de gent aturada (4,5 milions de persones). Ho mostra que no faci cap mesura perquè paguin els més rics i grans empreses i Bancs. Catalunya no serà cap oasis que se'n pugui escapolir.

Organitzar la resposta és la tasca del moment.

dimarts, 18 de maig del 2010

Inacceptable cap retallada tripartita

Les declaracions del conseller Castells i del president Montilla sobre homologar a Catalunya l'Ajust d'austeritat del govern espanyol del PSOE de Zapatero posen entre les cordes l'Acord d'Entesa i al govern de les esquerres tripartites.

Les respectives executives d'EUiA i d'ICV, i el Consell de govern de la coalició ICV-EUiA, ho ha deixat aquest matí ben clar i català: És inacceptable una retallada "tripartita" de sous del funcionariat i tampoc la congelació de les Pensions. El que s'ha dit a Madrid a les Corts serà també a Catalunya, al Parlament i al govern de la Generalitat.

La coalició està en contra i votarà NO si el PSC pretén imposar les mesures del zapatazo que assumeix Castells i Montilla.

EUiA i ICV avancen tot de mesures possibles perquè comencin pagant les grans fortunes, empreses, bancs i patrimonis, abans de saquejar a la població modesta que treballa; tampoc s'accepta el populisme en contra de la gent aturada i la xenofòbia contra la gent immigrada nou vinguda.

Impulsem una Moció a tots els Ajuntaments per no aplicar la rebaixa al funcionariat i de les Pensions. No donarem suport a la demagògia populista del PP que està fent mocions contra la retallada de les Pensions per colpir més fort a les esquerres i a la gent treballadora.
S'exigeix una reunió de l'Acord d'Entesa que dóna el suport parlamentari al govern tripartit, doncs les mesures contra el funcionariat, les Pensions, i els retalls als serveis i empreses públiques no seran mesures tripartites de les esquerres.

Es recolza amb compromís la Vaga del funcionariat, convocada pels sindicats ara el 8 de juny.
Afegeixo que aquesta mobilització és fonamental per escalfar motors, per estendre consciència de lluita, per contribuir a fons a preparar una Vaga General contra l'Ajust "zapaterazo" i perquè s'han de treure diners dels qui els tenen, i dels poders econòmics que estan provocant la crisis.

El govern de Zapatero està profundament dividit. El govern d'Astúries està a punt de trencar-se si pretén retallar les partides socials que IU no accepta fer. El govern de coalició tripartita de la Generalitat de Catalunya està a l'aire pendent de lleus fils. Ens cal mobilització, difondre les propostes alternatives d'esquerres, aconseguir una alternativa governamental vers l'esquerra, per barrar el pas a les mesures patronals i als governs de les dretes, de CiU a Catalunya i del PP a l'estat espanyol.

divendres, 14 de maig del 2010

Des de Granollers, defensant la memòria històrica

Membres i amics d´EUiA del Vallès Oriental convidats pels companys i companyes d'EUiA del Camp de Tarragona han visitat aquest cap de setmana la platja d´Argelers (França), lloc on s'ubicava el camp de refugiats que va albergar milers de republicans espanyols acabada la Guerra Civil.

Davant del monument en record dels republicans espanynols internats al camp d'Argelers varem retre un homenatje a tots aquells homes i dones que amb una immensa convicció republicana van lluitar per defensar els seus drets, la llibertat i la justícia. Varem fer memòria dels valors republicans, valors que cal recuperar i fer-los nostres lluitan per la recuperació de la República.

Així mateix es va fer menció del sentiment solidari dels internats, fet que potser va salvar la vida de molts d'ells.
Els participants en la sortida també van visitar el Museu de l´Exili, on s´hi troba material gràfic i documentació sobre el camp de refugiats.

Salut i República !!!

dimarts, 11 de maig del 2010

Continua la preparació de la II Marxa contra l'atur

El 7 de Maig, a les 19 hores, es reuneixen en el local de CCOO (Via Laietana nº 16) representants de CCOO, CGT, COBAS, IAC; EUiA, As. Socialisme XXI, Corrent Roig, Endavant, FARGA, ICV, POR, PSUC-Viu, Revolta Global; FAVB, activistes de la “Xarxa contra la precarietat i tancament d’empreses”; delegacions de l'Assemblea de treballadors en atur de Barcelona, Plataforma “Els dilluns al Sol” i Plataforma aturats de Cerdanyola; APUP Granollers.

Comença la reunió amb els informes de les comissions de treball.

Per la Comissió A (Extensió, logística i finances) es proposa el següent itinerari per a la II Marxa: 1er dia.- Hospitalet, Cornellà, San Feliu, Molins de Rei, Rubí on finalitza l'etapa i es pasa la nit. Total 23 km.

2º dia.- Rubí, Terrassa, Sabadell finalització etapa. Total 19 Km.

3er dia.- Sabadell, Universitat Autònoma, Badía, Cerdanyola, Ripollet, Montcada final d'etapa. Total 22 km.

4º dia.- Montcada, LLagosta, Mollet, Sant Fos, Sta. Coloma de Gramanet final d'etapa.

5º dia.- Sta. Coloma, Badalona, Sant Adriá, Barcelona.

6º dia.- Itinerari pels barris de Barcelona.

S'informa també de la possibilitat d'aconseguir un autobús que acompanyi la Marxa i que serveixi de base lógistica. En la ronda d'intervencions posterior es proposen altres alternatives que afecten algunes de les etapes, incloure arribada primer dia fins a SEAT i polígon industrial, arribar el quart dia fins a Granollers, ús de transport públic en algun dels trams, etc.

Per la Comissió B es presenta tres noves propostes de logotip a, b i c i s'informa dels treballs relatius als mitjans de comunicació, obtenir llistat mitjans locals, sol·licitar de les organitzacions que participen en la II marxa els contactes, email, tel., dels responsables de comunicació; s'exposa que hi ha un primer esquema/esborrador de moció als ajuntaments que han elaborat els companys de la Plataforma els dilluns al sol, així com dels treballs d'actualització de la Carta de drets i de mesures d'urgència o xoc.

En el debat sobre aquest punt es fan aportacions a la Carta de drets (moratòria del pagament d'habitatge per causa d'atur, etc.), s'informa de les iniciatives de CONFAVC, OCU i FAVB cap als ajuntaments i Generalitat que seria d'interès recollir, es proposa fer comunicats de la campanya, etc.

ACORDS:

1.- La II Marxa s'iniciarà a Hospitalet i tindrà una durada de sis dies amb les seves corresponents etapes, el 6º dia finalitzarà a Barcelona després de recórrer diversos barris de la ciutat. La comissió A continuarà els treballs per a estudiar la integració de les diverses propostes realitzades, i iniciar l'organització en detall de la marxa en cadascuna de les seves etapes.

2.- Per àmplia majoria se selecciona la proposta (a) de logotip. Sobre les variants d'aquesta proposta es continuarà treballant per a decidir el logotip definitiu.

3.- Pròxima Assemblea de preparació de la II Marxa el divendres 21 de maig a les 19 hores en el local de CGT (Via Laietana nº 18, 9ª Planta).

4.- Les comissió de treball A se reunirà per a prosseguir els treballs sobre l'itinerari de la II Marxa els divendres 14 i 21 de maig a les 17:30 hores en el local de CCOO (Via Laietana nº 16). Les comissió B es reunirà el 21 de maig a les 18 hores en el local de CGT (Via Laietana nº 18, 9ª Planta).

Recordatori: Llista de distribució: mailto:IImarxacontraatur@llistes.moviments.netmoviments.net

Nº de compte II Marxa: 2100-3056-57-2101558222 (contacte Jesús Plaza telèfon 669760875)

Convocatòries Plataformes locals suport II Marxa:

- Dimarts 11 de Maig en Sant Adrià del Besós, a les 19 hores, en el local de CCOO d'aquesta localitat.
- Dimecres 12 de Maig en Santa Coloma de Gramanet, a les 18:30 hores, en el Centre Cívic Riu de Santa Coloma G.
- Dijous 13 de Maig a Badalona, a les 19 hores, en el local de CCOO de Badalona. Per a qualsevol consulta sobre aquestes convocatòries escriure a: rmilla@ccoo.cat Barcelona, 10 de Maig

dilluns, 10 de maig del 2010

Les denuncies no són la causa

Exigim que es tingui el màxim de respecte cap a les dones assassinades. Elles són les víctimes. Considerem que tots els esforços s’han de centrar en els recursos i les previsions per reduir aquest dany estructural masclista.

Ho dic en relació de la manera que la premsa i certs poders públics insisteixen en preguntar-se perquè LES DONES NO DENUNCIEN. Ressalten que només tres de les assassinades havien denunciat, com si això fora el problema o la solució.

No volem victimitzar ara de nou a les dones que no havien denunciat hi han estat assassinades. Apareix com si fos una culpa en comptes de senyalar clar i sempre el torturador i l’assassí. L’home que mata. És una qüestió que varem guanyar en la Llei catalana. Per gaudir dels recursos no es necessària la denuncia a mossos. Les dones poden accedir a la informació, recuperació, i ajudes per tal de poder sortir del cercle de violència i allunyar-se del seu botxí.

Podem fer molt per TRENCAR EL SILENCI. La denúncia es un pas que les dones han de meditar molt. Un acte irreversible en el que necessiten el suport de totes les institucions, el suport social del seu entorn. La problemàtica entorn a les denuncies no pot amagar en cap moment que els recursos de prevenció que es destinen, per importants que són, també resulten absolutament insuficients.

L’alarma sobre les denuncies tampoc pot representar noves excuses explicatòries del perquè els homes maten a les seves dones. Les maten encara massa impunement. Les dones patim aquesta violència estructural del masclisme. Això és la causa i el problema a eradicar.

Montserrat Vilà Planas

19 d'abril de 2010. (A la concentració contra la violència de gènere del tercer dilluns de mes a la Plaça de Sant Jaume).

Xerrada "Dos universitaris a Palestina"

L'Anna i l'Ulises són dos estudiants de la UPF que l'estiu passat van participar en una brigada internacional a Palestina, per reconstruir dues cases que havien estat derribades pel govern d'Israel.
Dimarts explicaran la seva experiència amb un posterior debat en un acte moderat pel professor d'Història de la Facultat de Ciències Polítiques Fernando Guirao.

Ens agradaria molt que vinguessis!

Lloc: Sala de graus Albert Casalmiglia 40.035
Hora: Dimarts, 11 / maig / 2010 13:00
C/ Ramon Trias i Fargas 25-27 (Barcelona)

Referèndum republicà a Celrà

Un total de 258 persones van participar en el referèndum sobre monarquia i república que va organitzar ahir un grup d'estudiants de l'institut de Celrà (Girona) , la immensa majoria dels quals eren alumnes i una desena professors. La consulta va tenir com a resultat un clar suport a la república, amb un 96,8% dels vots; mentre que un 2,32% dels votants es va mostrar partidari de la monarquia i un 0,77 va votar en blanc.

Tots els participants van respondre a la pregunta "Prefereixes un estat monàrquic o republicà?". El referèndum es va realitzar ahir al matí, durant l'hora del pati, davant la porta d'entrada de l'institut. La comissió organitzadora de la consulta -promoguda inicialment pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans- va haver de canviar la logística prevista inicialment, consistent en instal·lar una urna al pati i anar-ne portant una de mòbil per les diferents aules, perquè la direcció del centre els va prohibir fer el referèndum a l'institut; tot i això, l'urna es va col·locar a dintre del recinte escolar. Aquesta decisió es va prendre després que l'organització de la consulta transcendís més enllà del centre, ja que considerava que era una activitat interna.

La portaveu dels organitzadors de la consulta, Mar Masfarré, va explicar que dilluns es publicaran els resultats del referèndum en cartells que es distribuiran per l'institut.

La iniciativa de preguntar a l'alumnat per la seva preferència per un sistema monàrquic o republicà va sorgir arran de les consultes sobiranistes, l'última de les quals es va celebrar el 25 d'abril. La majoria dels estudiants que han impulsat aquesta acció a l'institut de Celrà estaven implicats en la preparació del referèndum sobre la independència al seu municipi.

INAUGURACIÓ BIBLIOTECA GÒTIC-ANDREU NIN



Experiencias vitales, promesas de futuro. Revolucionarios y reformistas. Wilebaldo Solano (POUM, JCI) se emocionó muchísimo que pudiera haber un testimonio “Andreu Nin” con esta biblioteca en las mismas dependencias del antiguo Hotel Falcón, en las Rambles de Barcelona, que fue en la revolución y guerra civil española sede del Comité Militar del POUM. El nombre de la Biblioteca fue propuesto por el equipo municipal del distrito y defendido en su pleno por Rut Garrido, consejera de EUiA. La Fundación Andreu Nin participamos en la inauguración, recordando por parte de Wilebaldo cuando pisaba el Comité Militar, y sin parar de señalarnos que la perspectiva socialista vivía incluso dentro de la crisis económica actual que desautoriza el sistema social capitalista.

El Alcalde de Barcelona, Hereu y el primer Teniente de alcalde Carles Martí, agasajaron a Wilebaldo.

* Enviat pel Francesc MS

dijous, 6 de maig del 2010

EUIA de Montblanc fa una denuncia contra l´ajuntament de Montblanc

Avui dia 05 de Maig del 2010, EUIA de Montblanc desprès de fer una instancia a l´ajuntament de Montblanc i dirigida a l´actual alcalde de la vila dien-li que seria denunciat per les seves promeses incumplides a EUIA de Montblanc, referent a treure tot alló que ocupava la via publica i que produia un greu perill d´accident per els ciutadans, per culpa de les obres abandonades per els constructors i que desde l´administracio no s´ha ficat cap solucio.

Aquesta acció l´hem pres despres de demanar-li fa mes d´un any al mateix alcalde solucions i totes han estat sense cap resposta menys l´ ultima que fa més de sis mesos i encara estem esperant que la compleixi per aixó no hem tingut cap més opció que fer aquesta denuncia ,i avisem que no sera l´unica que es fara, per que a partir d´avui denunciarem de la mateixa manera tot allò que afecti la seguretat dels veïns de Montblanc.


Aquestes són les webs a on ha surtit la noticia aquest mateix dia 5/5/2010


http://www.avui.cat/cat/notices/2010/05/euia_de_montblanc_denuncia_a_la_policia_el_passotisme_de_l_alcalde_en_remeiar_el_mal_estat_d_un_ed_97355.php#
http://www.diaridetarragona.com/044146/euia/montblanc/denuncia/policia/passotisme/lalcalde/pel/mal/estat/dun/edifici/mig/fer
http://www.3cat24.cat/noticia/657471/concadebarbera/EUiA-de-Montblanc-denuncia-a-la-policia-el-passotisme-de-lalcalde-en-remeiar-el-mal-estat-dun-edifici-a-mig-fer
http://www.vilaweb.cat/acn/societat/3724816/.html
http://euia-montblanc.nireblog.com/post/2010/05/05/euia-de-montblanc-fa-una-denuncia-contra-lajuntament-de-montblanc
http://eparticipa.ciutatdigital.cat/index.php?Itemid=88888922&id=69&option=com_content&task=view
http://www.cgtcatalunya.org/spip.php?page=site
http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/166642.html
http://www.elpati.cat/elpati-noticia/article/-/17-politica/166642-euia-de-montblanc-denuncia-lalcalde-per-no-haver-solucionat-el-mal-estat-dunes-obres-inacabades.html?tmpl=component&print=1&page=http://www.fmtarragona.info/ca/newsreader/channel?id=9
http://www.radiomontblanc.cat/node/4287