dimarts, 27 d’abril del 2010

Amb sindicats, la feina és més segura

Al nostre país, el 90% de les empreses són petites o molt petites, és a dir, empreses de menys de 6 treballadors, on no hi ha representació sindical ni participació dels treballadors i treballadores en la prevenció.
En el 70% de les empreses d’entre 6 i 10 treballadors no hi ha cap delegat de prevenció. A més, en el 36% dels accidents laborals succeïts l’any 2009 en aquest tipus d’empresa, no s’havia dut a terme cap avaluació de riscos.
CCOO ha posat de manifest la importància de desenvolupar l’Estratègia catalana de seguretat i salut en el treball, sobretot pel que fa als delegats territorials, figura que es reconeix també en l’Acord estratègic, perquè es considera una eina fonamental per portar la prevenció a totes aquestes petites empreses que no tenen representació sindical i que acumulen el 30% dels accidents laborals.

Cal denunciar, un any més, que augmenta la infradeclaració de les malalties professionals. Durant l’any 2009 s’han declarat 1.850 malalties professionals menys que l’any anterior a tot l’Estat. Aquestes xifres suposen un descens del 23% respecte a l’any 2006, en què es va aprovar el nou sistema de notificació i registre de les malalties professionals i el nou quadre.

Responsabilitzem d’aquesta situació les mútues d’accidents de treball i malalties professionals de la Seguretat Social, com a iniciadores del procés, i les diferents administracions públiques, que no n’exerceixen adequadament el control. També exigim que no s’utilitzi la no-declaració de malalties professionals i els entrebancs a l’hora d’atorgar la contingència professional per risc d’embaràs per tal d’estalviar cost econòmic a les mútues i a les administracions públiques.

Volem emfatitzar el tema dels riscos psicosocials. Avui, aquests riscos constitueixen un dels problemes més importants, tant pel nombre de treballadors i treballadores afectats com per la diversitat de sectors i empreses en els quals es manifesten. Paradoxalment, des del punt de vista preventiu, romanen invisibles i inabordats. En no avaluar-se ni reconèixer-se, no es prevenen.
Contràriament al que alguns sectors empresarials pensen, econòmicament és més rendible, no només per a les empreses sinó també per a la societat, tenir una bona diagnosi i planificació preventiva.

En primer lloc, perquè fa més competitives les empreses. Si evitem accidents, evitem la baixa del treballador i també que la societat hagi de fer-se càrrec de les prestacions que li correspondrien en funció dels danys a la salut.

CCOO demana la democratització de les mútues, més transparència en la seva gestió i més participació i control dels agents socials en aquestes entitats, el dret a la codecisió entre l’empresari i els representants sindicals a l’hora de triar una mútua a l’empresa i una major fiscalització econòmica per part de les administracions públiques a les mútues.

El 28 d’abril és un dia per al record i per a la reivindicació, per al record de tots aquells que han perdut la vida en els seus llocs de treball, els que han patit danys greus i seqüeles en accidents laborals i els seus familiars, que lluiten cada dia per tirar endavant. I també és un dia per a la reivindicació del que és públic, del que considerem nostre, del que és de tots, per a la defensa d’unes condicions de treball saludables, perquè la vida i la salut són el bé més preuat que tenim i no el podem perdre en la feina.


Dia 28 d’abril, a les 12 h del matí
CONCENTRACIÓ DAVANT L’AJUNTAMENT DE TERRASSA
Raval de Montserrat, 14 - Terrassa