dimecres, 2 de març del 2011

Forum Social Mundial – Dakar 2011.

Forum Social Mundial – Dakar 2011.

Un altra bona experiència dels moviments socials.

Les dades de la present edició son: 75ooo participants, corresponents a 132 països i amb unes 1200 activitats autoorganitzades. En la marxa d’inici, que va ser diumenge 6, van participar unes 70 mil persones.

Si hi ha una frase que pot resumir aquest 10è Fòrum social Mundial, és Ha estat un fòrum on no sols s’ha fet a Àfrica, sinó que ha estat realitzat amb la participació dels africans i les africanes.

Hi havia molta gent de Senegal, però també molta d’arreu d’aquest continent, tan oblidat i saquejat, de Mali, de Mauritània, Ruanda, Sud-àfrica, Nigèria, Algèria, Marroc, Togo, Guinea, Sàhara Occidental, Kenya, de Burkina-Faso .....

El FSM es va realitzar dins del Campus universitari, mentre els universitaris tenien les seves classes. El primer dia va ser com un caos, però després del segon els joves estudiants es van imbuir de l’esperit del FSM i varen començar a barrejar-se amb els i les activistes altermundialistes i començaren a reivindicar les seves demandes (necessitem més aules, dormitoris estudiantils,..) i va ser fantàstic

Va estar molt present la solidaritat amb Egipte i Tunísia, durant tot el fòrum. Va coincidir el dia que tothom pensàvem que Mubarak se n’anava amb la realització de l’Assemblea dels Moviments Socials i això va repercutir fins i tot amb les intervencions sobre tots dels delegats egipcis, palestins, algerians....

Una taca negra va ser l’actitud de la delegació marroquina que va impedir que s’ha arribessin a realitzar els tallers programats sobre la sobirania del Sàhara Occidental i aquest conflicte va arribar fins i tot a que no es pugues aprovar, per consens, la declaració final de les dones. Es va improvisar una manifestació de suport al poble sahrauí, per denunciar l’actitud repressiva dels integrants de la delegació marroquina. Jo vaig participar-hi juntament amb l’eurodiputat de IU i altres integrants de la delegació de l’estat i del PEE.

Va haver molta participació de dones i també amb l’organització de tallers. Hi havia de tota mena. Ens varem trobar tallers de denúncia sobre la mort de dones durant el part, a càrrec d’un grup de llevadores. Feien una crida a lluitar per aconseguir serveis i drets per a les dones ... explicant que per això cal participar en política perquè sols les dones treballaran per les necessitats prioritàries de les dones. Per exemple, tenien clar que els homes no lluitaran perquè hi hagi recursos per què les dones puguin anar a l’hospital.

Transform! que és la fundació del Partit de l’Esquerra Europea va organitzar tot un seguit de seminaris i activitats, molt interessants, amb participació diversa, entre els ponents hi havia Samir Amin, Bernard Cassen i també el president del PEE, Pierre Laurent.

Nosaltres varem formar part de la àmplia delegació catalana que amb més de cent persones conformarem la presència de Catalunya a Dakar.

L’assemblea dels moviments socials va aprovar, com és habitual el seu manifest, en el que a més de les diferents reivindicacions i lluites, hi ha dues dates de referència i centralització a nivell internacional, són el 20 de març, jornada global d’acció de solidaritat i suport al procés revolucionari en curs en el mon àrab i el 12 d’octubre, dia de la Mare Terra i jornada d’acció global contra el capitalisme i que s’inscriu en el marc de la setmana d’acció contra el deure i les institucions financers internacionals.

Lynn Strother

Carta de solidaritat amb la lluita de les dones del mon.
http://fsm2011.org/es/noticias/carta-de-solidaridad-con-la-lucha-de-las-mujeres-del

La declaració dels moviments socials.
Adjunta.