dissabte, 30 d’abril del 2011

DEFENSEM US SERVEIS PÚBLICS DE QUALITAT!



La coalició ICV – EUiA de Salt va donar suport i va participar a la manifestació convocada el dia 28 d'abril a la tarda davant de la seu de la generalitat a Girona. Més de 2.000 persones van manifestar-se contra les retallades que el govern de CiU (el partit del candidat Torramdé) està fent a la sanitat pública.

Uns dies abans la Generalitat, en una clara maniobra electoralista, va decidir posposar el debat fins després de les eleccions municipals per frenar l’onada de protestes que la política irresponsable del conseller Boi Ruiz ha generat arreu del territori català. Però ni aquesta maniobra ni la pluja que queia a la ciutat de Girona van aconseguir frenar al personal sanitari i als ciutadans indignats.

L’acció va ser convocada unitàriament pels sindicats CCOO, UGT, CATAC-CTS, SATSE, Metges de Catalunya i USAE. Inicialment havia de ser una concentració però davant l’èxit de la convocatòria s’ha acabat convertint en una manifestació.

Després la manifestació una vintena de representants sindicals de la Junta de Personal de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta van començar una tancada indefinida al vestíbul del centre per protestar contra l'eliminació de l'encavalcament dels torns.
Infermers i zeladors, cada dia allarguen 15 minuts la jornada laboral per intercanviar informació sobre els pacients amb el torn següent. Retallar aquest quart d'hora és un nou atac contra la qualitat del servei sanitari. Tot el nostre suport amb la gent treballadora del Trueta!

Amb crisi o sense, les retallades que planteja el govern de la Generalitat són inacceptables i injustificades. De fet, el que realment s’amaga darrera de les retallades és la intenció que el Govern de la Generalitat més neoliberal des de la transició té de caminar cap a la privatització del sector sanitari.

Estem d’acord en vetllar per l’eficiència del sistema sanitari, però no tot s’hi val! La crisi no l’hem de pagar els treballadors. Mentre es retalla la sanitat la indústria farmacèutica continua engreixant les seves butxaques. Any rere any la despesa farmacèutica creix per sobre d’altres capítols i supera ja el 30% del pressupost conjunt de l’atenció primària i hospitalària. Si aquesta tendència continua la despesa farmacèutica aviat s’equipararà amb els costos de tot el personal del Sistema Nacional de Salut. Hom pot pensar que aquest augment és fruit d’una millora en la terapèutica, però això realment no és així. El 80% dels nous medicaments, sempre més cars, no aporten cap avantatge respecte els ja existents, són els anomenats “me too” (jo també en anglès) perquè també fan el mateix que els que ja teníem però a un preu major. Això no és eficiència, és malgastar els diners públics. Sí cal una contenció de la despesa cal que sigui sense afectar la qualitat i això és possible simplement no finançant aquells fàrmacs que no suposin una clara millora terapèutica. La Generalitat té alternatives, retallar les plantilles i el servei no és la única opció, és la opció dels neoliberals del govern bipartit de Convergència i Unió.
El pla de retallades del conseller Boi Ruiz és NoCiU per la salut!

Roger Fitó Tarragó
Metge d'Atenció Primària que treballa l’ABS de Salt.