dimecres, 19 d’agost del 2009

EUiA de Gràcia defensa l’ús públic i l’obertura de la plaça Dones del 36


Ahir 18 d’agost s’inaugurà la plaça de les Dones del 36, en el marc de la Festa Major.A l’acte van participar diverses Dones del 36, com la Juliana i la Teresa i també la Meri Arbonés filla de la vila i militant del POUM en aquella època. Per a totes elles el nostre més entranyable reconeixement per la seva lluita incansable .

La iniciativa que va partir fa quatre anys de la Vocalia de dones de la AAVV i d’altres entitats dels barri ha vist ara la llum. A la gent d’EUiA ens fa especial il·lusió. Fa molt de temps que insistim que els nous carrers, places, espais públics prenguin el nom de dones. Així mateix hem recolzat que es dediqués un espai sig­nificatiu a les dones del 36 per visualitzar la gran tasca que han dut al llarg dels anys a favor de la lluita per la justícia social i els drets nacionals.
Però ha esdevingut polèmica, doncs la inauguració s’ha en­trecreuat amb una discussió sobre els seus usos i si ha de tancar-se a partir d’una hora o ha de romandre oberta com a espai públic que és.

En la darrera assemblea d’EUiA de Gràcia es va debatre sobre el tema i es va prendre posició al respecte, que hem fet pública als diversos mitjans del barri i en el nostre butlletí. Ahir varem ser-hi i varem fer-ne àmplia difusió del mateix:

Pel que fa al la situació de la plaça de les Dones del 36, EUiA de Gràcia volem manifestar els següents punts:
Creiem que la nova plaça ha de ser un espai d’ús públic i obert.
L’ús de tanques per a gestionar una plaça no coincideix amb el nos­tre model de ciutat ni creiem que estigui en sintonia amb el funcio­nament de la resta de les places de Gràcia.
Entenem que tancar la plaça de les Dones del 36, un espai públic mantingut amb diners públics, pot entendre’s com una ‘privatitza­ció’ de l’espai que doni més drets a uns veïns i veïnes que a d’altres.
Trobem inacceptable l’existència de porters automàtics que per­metin l’accés a la plaça només a alguns veïns a determinades hores. Creiem que han de ser retirats.
EUiA de Gràcia treballarà des del Govern del Districte per tal de garantir l’ús públic i obert de l’espai i per trobar una solució que garanteixi els drets del veïnatge i ajudi a construir una ciutat oberta per a tothom.

EUiA de Gràcia.