dilluns, 8 de febrer del 2010

Resum de la reunió de Bastida (20-1-2010)

Informació Consejo Federal IU
S'informa sobre l’última reunió del Consejo Federal d’IU: És un “consejo” d’inflexió, es van produir diferències entorn a un debat sobre la prostitució. Es va aprovar una resolució que qualifica la prostitució com a “no legalitzable” per una pírrica diferència de 43 a 42 amb unes 20 abstencions, que dóna una imatge de divisió d’IU. En el debat sobre la refundació, va quedar palesa la divisió i la crisi de l’esquerra a tot arreu. Hi ha molts llocs de l’Estat on IU està absolutament dividida. L’informe polític va ser aprovat amb més amplitud de vots i està molt enfocat a la presidència semestral de la UE, que exerceix el govern espanyol. Sobre la qüestió del Sàhara i la vaga de fam d’Aminetu Haidar, es va atacar des d’alguns sectors l’actitud del ministeri d’AA.EE. L’informe va comptar amb els vots en contra de CUT i Redes. Es va debatre també sobre la política d’aliances, on es constaten dues vies, una contrària ala acords amb el PSOE (CUT) i una altra contrària a qualsevol acord que impliqui al PP, amb escasses oportunitats per a una via alternativa.
Presidència europea de la UE / Declaració d’El Caire sobre Palestina / Seguiment de la campanya per l’eradicació de la violència de gènere / Construcció d’una alternativa política d’esquerres a Rubí / Xenofòbia a Vic
S' informa dels 100 esdeveniments o trobades importants que tindran lloc durant aquest semestre de la presidència europea. El 27 i 28 de gener es troben a Barcelona els ministres de Treball de la UE, hi haurà mobilitzacions o cimeres alternatives i el 30 i 31 de gener té lloc el Fòrum Social Català. El maig, tindran lloc les trobades Europa-Llatinoamèrica amb assistència d’Obama i altres presidents.

Tambè s'informa que durant aquesta presidència, es promourà l’adopció d’una directiva europea contra la violència de gènere. Es farà una trobada a Cadis i una internacional a Nova York on es farà la revisió dels indicadors internacionals de la política cap a les dones. Es Presenta la iniciativa del viatge de dones a Palestina.Es parla de la preparació de xerrades sobre Palestina a Torrelles i Rubí.


S' informa sobre el treball de preparació de les eleccions municipals a Rubí, de les activitats conjuntes amb la CGT i amb participació d’un candidat d’Alternativa Ciutadana en el camí de promoure un front més ampli que la coalició ICV-EUiA. Presenta la campanya d’oci a Rubí per iniciativa de la coalició


Es parla de les perspectives de les eleccions municipals a Granollers, on anteriorment es va trencar la coalició amb la davallada de les expectatives de representació i es comenta les possibilitats de promoure una candidatura àmplia d’esquerres a Cerdanyola.
Es parla de les dificultats organitzatives de les assemblees de base d’EUiA, concretades en l’assemblea de telecomunicacions i planteja la necessitat d’una nova organització d’assemblees del món del treball més àmplies i també la importància de tenir incidència “en i amb” les noves tecnologies. Es planteja la necessitat de posicionament d’EUiA respecte a la campanya contra la pujada de preus del transport públic i sobre el traspàs de rodalies de Renfe a la Generalitat.
S' afegeix a aquestes propostes una defensa del servei públic en diversos terrenys, els transports, els mitjans de comunicació i altres, com a eix polític que ha d’assumir EUiA.
Es planteja la doble possibilitat d’encaix polític de Bastida dins d’EUiA com a element de construcció d’EUiA o com a lobby de pressió. Es destaca la importància de la declaració d’El Caire sobre Palestina, i assenyala quatre punts fonamentals:
  1. Lluita contra l’apartheid dels palestins a Israel i els territoris ocupats
  2. Denúncia de la construcció dels murs
  3. Aixecament del bloqueig sobre Gaza
  4. Boicot i desinversió selectius en productes israelians
S' assenyalen dos punts més on ens hauríem de posicionar: Enfoc polític i social sobre les prejubilacions i la rebel·lió a Internet contra el projecte de llei d’Economia Sostenible.


Es comenta finalment la necessitat de potenciar les eines comunicatives: la llista de Redes, els blogs de Bastida i Redes i l’ampliació de la distribució del butlletí Info-bastida.

La següent reunió correspon fer-la el dia 17 de febrer, tercer dimecres del mes