dijous, 20 de maig del 2010

Enllaçant Alternatives a Madrid i a Barcelona...


Aquest cap de setmana coincidint i en paral·lel amb la cimera de caps d’estat de la UE i d’Amèrica Llatina i el Carib s’ha reunit a Madrid la Cimera dels Pobles, Enllaçant Alternatives IV i el Tribunal Permanents dels Pobles (TPP). Prop d’un centenar d’activitats autogestionades i més de 200 entitats, associacions i organitzacions polítiques donant suport, ens hem trobat, debatut, denunciat i proposat alternatives per a ambdós costats de l’Atlàntic, a la Universitat Complutense de Madrid.
S’ha pogut visualitzar els resultats del treball de sectors d’activistes socials de banda i banda de l’Atlàntic. Uns lluiten i altres els ajuden, publiciten, busquen suports. És un determinat tipus d’internacionalisme, amb un fort pes de xarxes de cristians de base, al costat de sectors del moviment antiglobalització en relació amb sectors indígenes que s’aixequen contra l’opressió i en defensa de la mare terra, que en els darrers temps, a estones han estat aliats dels governs progressistes que van responent a les polítiques neoliberals de l’imperi i les transnacionals, però d’altres estones aquestes aliances es trunquen. Això passa a Equador, Bolívia o Brasil. En qualsevol cas, la trobada a Madrid, amb les sessions del TPP, on s’han denunciat 40 empreses multinacionals, algunes d’elles espanyoles, com son Aigües de Barcelona-Suez, BBVA, Telefónica, Nestlé, Pescanova, Unión Fenosa-Gas Natural, Iberdrola, Santander, Endesa-Enel, Repsol YPF, FCC, Rio Blanco-Majaz, Canal Isabel II, és el resultat d’un gran esforç.

A Barcelona es va muntar un grup de suport, principalment de les entitats i col·lectius que estaven treballant a fons, organitzant activitats per a la cimera de Madrid. Sobretot ens demanaven, el màxim de suport i publicitar l’esdeveniment, cosa que, a partir de l’Àrea Solidaritat i Pau, estem fent.És important la difusió de les vulneracions de drets humans o crim ecològics –nomenclatura que ara comença a ser reconeguda-, atès que una bona part de les empreses multinacionals esmentades gasten grans quantitats en publicitat i imatge. El fet d’aparèixer en llistes amb acusacions de delictes ecològics, o vinculats a assassinats d’activistes denunciants de vulneració de drets, cas de Guatemala amb Unión Fenosa, no els fa cap gràcia, i per tant, intenten tapar qualsevol notícia negativa.Abans de començar a cimera de caps d’estat UE / ALC varem tenir una bona notícia: en la trobada d’UNASUR els caps d’estat llatinoamericans van amenaçar al govern espanyol amb no participar si aquest no retirava la invitació a la cimera a Porfirio Lobo, el president hondureny resultant d’un procés fraudulent iniciat amb el cop d’estat de juliol passat. De no ser així, serien els altres presidents (Lula, Correa, Chávez,...) els que no vindrien a Madrid.

La majoria de les activitats han estat organitzades per moviments socials, però també ha hagut d’organitzacions polítiques. El Partit de l’Esquerra Europea, el GUE i IU tenien algunes. Especial èxit van tenir també els relacionats amb Colòmbia (presentació de colombians i colombianes per la Pau, o els d’exposició sobre els tractats de lliure comerç i les relacions i paper de la UE, en funció dels ponents (Eric Toussant, Susan George,). També van participar alguns dirigents d’IU, a més de la gent implicada en els moviments socials.
Com us podeu imaginar el tema de la crisi general del sistema i aquesta en concret que ens està tenallant ha estat molt que però molt present en la majoria dels tallers i lògicament la crítica al neoliberalisme.En l’obertura de Enllaçant Alternatives IV, una activista va assenyalar que la conquesta d’Amèrica fa 500 anys va ser amb les caravel·les i ara aquell paper l’estan fent les multinacionals. Manera senzilla d’explicar que la Unió Europea ataca els processos d’integració regional, usant com vaixell insígnia el govern espanyol i les seus transnacionals.Em acostar-me al taller organitzat per el NPA, sota el títol “Com lluitem contra el capitalisme? Estratègies de l’esquerra a Amèrica Llatina i Europa”. A l’aula plena, hi havia expectació. Es notava que havien organitzat la participació a Enlazando... en tant que una trobada internacional. En els continguts, pel que jo vaig escoltar, tant la representant del Bloco de Esquerda com la representant del NPA, van presentar propostes ajustades. Posant el límit de les demandes dels anticapitalistes, en anar contra el neoliberalisme, treballar per tenir suport de masses, cercar base social, ... i poder sumar forces diverses. Es va fer referència a la declaració internacional sobre la crisi, signada per diferents organitzacions anticapitalistes, de la que el POR n’és signant. Podeu consultar-la aquí: http://puntodevistainternacional.org/spip.php?article295

La manifestació va estar bé. Seguicis internacionals. Jo vaig participar en el del European Left, junt amb companys i companyes de Die Linke, Synaspismos, OTP,... La trobada amb Evo Morales a Sant Fernando de Henares, també.

La sentència del Tribunal Permanent dels Pobles ja es pot descarregar de la web d’Enlazando Alternativas a: http://www.enlazandoalternativas.org/IMG/pdf/TRIBUNAL_PERMANENTE_DE_LOS_PUEBLOS_definitivo.pdf

... i ara Enllaçant Alternatives es desplaça a Barcelona.
Alguns i algunes activistes que han participat a Madrid allarguen la seva estança per acostar-se fins a Barcelona. Els propers 19-20-21 de maig a la Casa del Mar, hi ha organitzades les diverses xerrades, convocades per un seguit de col·lectius, entre ells EUiA, O sigui que si no vareu poder anar a Madrid... i teniu una estona, ja ho sabeu!!!!
* Àngels Tomás, participant en la Cimera del Pobles, Enlazando Alternativas IV