dilluns, 10 de maig del 2010

Referèndum republicà a Celrà

Un total de 258 persones van participar en el referèndum sobre monarquia i república que va organitzar ahir un grup d'estudiants de l'institut de Celrà (Girona) , la immensa majoria dels quals eren alumnes i una desena professors. La consulta va tenir com a resultat un clar suport a la república, amb un 96,8% dels vots; mentre que un 2,32% dels votants es va mostrar partidari de la monarquia i un 0,77 va votar en blanc.

Tots els participants van respondre a la pregunta "Prefereixes un estat monàrquic o republicà?". El referèndum es va realitzar ahir al matí, durant l'hora del pati, davant la porta d'entrada de l'institut. La comissió organitzadora de la consulta -promoguda inicialment pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans- va haver de canviar la logística prevista inicialment, consistent en instal·lar una urna al pati i anar-ne portant una de mòbil per les diferents aules, perquè la direcció del centre els va prohibir fer el referèndum a l'institut; tot i això, l'urna es va col·locar a dintre del recinte escolar. Aquesta decisió es va prendre després que l'organització de la consulta transcendís més enllà del centre, ja que considerava que era una activitat interna.

La portaveu dels organitzadors de la consulta, Mar Masfarré, va explicar que dilluns es publicaran els resultats del referèndum en cartells que es distribuiran per l'institut.

La iniciativa de preguntar a l'alumnat per la seva preferència per un sistema monàrquic o republicà va sorgir arran de les consultes sobiranistes, l'última de les quals es va celebrar el 25 d'abril. La majoria dels estudiants que han impulsat aquesta acció a l'institut de Celrà estaven implicats en la preparació del referèndum sobre la independència al seu municipi.