dijous, 23 de setembre del 2010

SREBRENICA: EL QUE ENCARA QUEDA PER FER


El dilluns 20 es va inaugurar l'exposició fotogràfica "Srebrenica, Memòria d'un genocidi" al pati del vestíbul de la Universitat de Barcelona. L’esmentada exposició serà al vestíbul fins al pròxim 8 d'octubre, oberta amb entrada lliure al públic que la vulgui visitar.En l'acte van ser presents els promotors de l'activitat: la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, la Fundació Pau i Solidaritat de Comissions Obreres, i l’ Institut Català Internacional per la Pau. Gràcies a elles un equip de persones, la meitat d'elles joves, va poder estar, prendre fotografies i gravar a Belgrad els actes de Dones de Negre contra el genocidi del seu país, participar en la Marxa de Tuzla a Srebrencia, assistir a l'enterrament massiu de les víctimes i realitzar nombroses entrevistes. El vicerector va presentar i va concloure l'acte dins del marc de l'activitat humanística de la Universitat.


Les diferents intervencions van destacar la necessitat de rescatar de l'oblit el genocidi que es va produir fa 15 anys a Europa, el primer que va tenir lloc després de l'horror del nazisme. Les intervencions van ser crítiques amb el paper jugat per les institucions internacionals, l'ONU, els cascs blaus i els governs, que no van protegir l'"enclavament" denominat "segur" de Srebrenica, van desarmar els pocs soldats bosnians que encara podien defensar-se amb alguna arma i, de fet, van lliurar els homes i la població a un crim segur.Des de la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO, es va mostrar la necessitat de continuar i concloure l'ajuda que el poble de Barcelona i Catalunya va donar per a Bòsnia. "Encara ens cal acabar la feina" va dir Alfons Bech, responsable del projecte de cooperació que té CCOO amb els sindicats dels Balcans. Com exemple va posar que gràcies als acords i treball conjunt entre diferents sindicats de països abans enfrontats, CCOO ha pogut animar alguns d'ells a realitzar accions el pròxim 29 de setembre, jornada de vaga general a Espanya, però també d'acció comuna i conjunta dels treballadors a Europa.


A tots els que puguin estar per Barcelona la visita a aquesta bonica però dura exposició del fotògraf Alfons Rodríguez els donarà una idea de la situació real de Bòsnia després de 15 anys de la pitjor matança. Veuran les dificultats i dolor que encara han de superar les dones, els esforços per remuntar el passat a través de la solidaritat de l'Associació de dones de Srebrenica que ajuda a trobar les restes dels familiars i enterrar-los, tracta de muntar una cooperativa i organitzar-se per treballar i tornar a viure a Srebrenica.