dimecres, 16 de desembre del 2009

Egunkaria, solidaritat desde Barcelona


Ahir dia 15 de desembre, va començar el judici en l'Audiència Nacional espanyola sobre el cas Egunkaria. Els acusats son Martxelo Otamendi exdirector del diari euskaldun i Txema Auzmendi, Joan Mari Torrealdai, Xabier Oleaga i Iñaki Uria.

El més gruixut del tema, és que mentre la fiscalia va demanar l’arxiu de la causa, l’acusació particular, formada per AVT i Dignitat i Justícia, demana penes de fins a 70 anys de presó per impulsar i treballar a favor del periòdic en euskara.
El judici ha començat després de sis anys i deu mesos de la clausura, per part de la Guardia Civil, de l’únic diari en euskara.

Per a mostrar el rebuig a aquesta situació i la solidaritat amb els encausats, s’ha convocat diverses mobilitzacions, des de la que s’espera macro manifestació a Bilbao pel proper dissabte, passant per la de Madrid –que ja ha estat prohibida per la Delegació del Govern- i o la concentració convocada ahir nit a Barcelona.
Sota el lema “Contra la llei del silenci: no al judici a Egunkaria” es va recordar el que succeeix i els suports que des del inici han rebut els encausats, d’una bona representació de la societat catalana i el periodista Vicent Partal va fer lectura del manifest, alhora se s’informava que aquest era el primer d’un seguit d’activitats que s’aniran organitzant durant el mes de gener.
Com va ocórrer ahir, també en les properes convocatòries, Esquerra Unida i Alternativa hi participarà.

*Àngels Tomás