dilluns, 28 de desembre del 2009

Paraules des de Gaza

La coordinadora de la Plataforma contra les violències de gènere està aquests dies a Palestina formant part de la gira de la Plataforma de mujeres artistes contra la violencia de género. Ens ha enviat unes cròniques diàries que pensem que són de força interès sobre les activitats i la quotidianitat de la vida a Palestina. En l’aniversari de la massacre a Gaza i els obstacles per el desenvolupament de la Marxa a Gaza... Agraïm a tothom que a fet possible que podem gaudir d'aquest testimoni començant lògicament per la Montserrat Vila, que era qui feia les cròniques.


sábado, 27 de diciembre de 2009

Crónica 6 de Montserrat desde Betlem.

En Tel Aviv con mujeres israelíes y palestinas. A un año de la masacre de Gaza, vimos necesario definir mejor que significaba Paz para cada una de las partes. Emoción al llegar una compañera de Nablús. Hoy domingo, último día de la gira, el lunes será de vuelta todo el día.
Avui diumenge, l'últim dia de la gira, ha estat amb les Associacions de dones israelianes i palestines a Tel Avi. En aquesta complexa i desigual lluita per la pau, avui hem fet exercici i intent en quatre taules sobre temes candents: 1) la trata de dones en la prostitució i en el lloc de treball 2) La discriminació i assetjament al treball, 3) La lluita per la Pau, 4) Cercles o xarxes de dones.
Com era d'esperar al tercer punt es difícil d'arribar a conclusions. A un any del genocidi de Gasa les coses continuen molt malament pel poble palestí, com es va veure ahir amb la represàlia de l'exèrcit amb els sis assassinats. S'ha arribat a la conclusió que havíem de definir mes que volia dir la pau per cadascuna de les parts.
Ha estat molt emocionant quan ha aconseguit arribar una companya de Nablús, de l'associació Cercles de família. Per les dificultats habituals dels punts de control no ha pogut arribar fins la tarda, quan nosaltres portaven parlant des de les 11h del mati. Es una associació de familiars de morts, tant israelites com palestines, que fan sensibilització entre els nens i nenes per lluitar per la pau i l'acabament del conflicte, també ajudant en els problemes psicològics i a les famílies.
Dema ja tornem. Molts records i petons a tothom.
Montserrat
Dissabte 26 de desembre de 2009
Crònica 5. Des de Betlem
No podrem anar a Nablús. Ayer el ejército israelí asesinó en Nablús a tres activistas de las brigadas de Al Aqsa de Al Fatah; y a tres trabajadores palestinos en Gaza. Intercambio con mujeres de Jericó. Vigilia en Betlem por el bombardeo de Gaza hace un año.
Avui Jericó. No podrem anar a Nablús. Ahir l'exèrcit va entrar a casa de tres activistes de les brigades de Al-Aqsa de Al Fatah i els han assassinat a sang freda, en diuen represàlia. També han assassinat a tres treballadors palestins a Gaza.
Avui hem tingut el mal despertar de sis assassinats palestins com a represàlia pel colon d'abans d'ahir. El que el va matar esta detingut, però l'exèrcit israelià ara inicia les seves incursions punitives, i això per la comunitat internacional no es terrorisme. Es l'eufemisme de "defensa".
Hem estat amb associacions de dones de Jericó. Hem intercanviat les situacions que viuen elles i les que vivim nosaltres allà. La companya de la Unió de les treballadores, ens deia que viuen la doble opressió de l'ocupació i a dins de casa, amb matrimonis forçats i maltractes.
Ha estat molt profitós i hem establert llaços per continuar treballant des de cada lloc.
Ara a la mitja nit anirem a fer una Vetlla a la placa de Betlem en record del bombardeig de Gasa ara fa un any. Cal dir que també hi érem, ens varen haver d'evacuar de Nablús, varem anar a donar sang als hospitals, varem fer també una Vetlla amb espelmes de denúncia i protesta. Un horror i terror sionista que tenim l'obligació moral de difondre arreu.
Molts records a tothom. Montserrat.

Divendres, 25 de desembre de 2009
Cronica nº 4. Visita a Jenin i dinar a Guilvoa
Jenin es tota la regió del nord de Cisjordania (265.000 h i 83 municipis) que va resistir a la ocupació al 2002 en un combat amb molts morts i ferits. Actualment amb el mur mes llarg de Cisjordania, des del Jorda fins Turkamen.A la trobada han parlat les dones i una advocada, presidenta de l associació treballadora de Jenin, ha explicat que les lleis no defensen els drets de les dones i que per canviar/les i fer una Constitució, fa falta tenir un Estat palestí lliure.La resta amb estat amb una escola de nenes i nens cecs, amb dinat allà amb la peculiaritat que hi ha dos pobles un palestí i un israelià que s han unit per un projecte turístic, i avui hem dinat amb els dos governadors junts en una mostra de la possibilitat de conviure. Al menys això han dit, encara que es poden comptar amb els dits d una ma ells llocs on es possible quelcom semblant.Avui volia anar a Nablus, però no ha estat possible perquè ahir varen matar a un colono a Turkamen i avui estaven tots els Punts de control molt lents i no ens asseguraven que poguéssim tornar a Betlem. ho intentarem dema.Des de Betlem una abraçada. Montserrat

Divendres 25 de desembre de 2009
Cronica nº 3.Plantant oliveres a prop de Betlem
Hola bona nit del tió,No tinc skipe i els horaris son molt poc regulars per lo que es molt difícil saber quan tindre possibilitat de estar al ordinador ja que nomes n hi ha un per tot el hotel.Be ara l’he pogut agafar.Avui hem fet una acció contra la ocupació anant a plantar oliveres a una muntanya a prop de Betlem.Es la tàctica de l estat d Israel, primer amb l exercit, els hi barren el pas als pagesos perquè no puguin tenir cura dels camps. al cap d un temps legalment diuen que els camps estan descuidats i ja no son de ningú i passen a ser de l estat. Al ser de l estat ja poden construir un assentament i per tenir cura de la seguretat dels colons annexionen un tros mes de terra per separació amb els palestins. Mica en mica ja tenen dins de Cisjordania un gran territori que han robat als palestins.Es el cas del turo i el poble que esta al costat de Betlem i que hem anat a plantar oliveres en un lloc que volen fer el cementiri de l assentament que ja tenen construït al costat. Hem plantat oliveres i l exercit ha vingut mentre les plantàvem a preguntar que fèiem. Ens han deixat vigilant de lluny però de ben segur que els aniran a arrencar.A dins del poble han construït una llambrada i no els hi deixen cultivar els seus camps. Hem fet una manifestació de rebuig tocant amb els gaiteres fins el límit de les alambrades.A la nit Concert a la Placa de Betlem. Ha estat forca animat i molt plena tota la placa, doncs aquests any fa molt bona temperatura.Una vegada mes hem cridat per la pau i per la llibertat del poble palestí.Montserrat

Dimecres 23 de desembre de 2009
Crònica nº 2: Avui Betlem casa acollida i taller amb dones
Hola des de Betlem,Primer de tot dir que el conflicte d ahir ha estat resolt amb les dones politiques palestines i les dones de la Plataforma. S han assentat tranqui-les i han estat d acord amb un manifest que ajudi a trencar la opressió que pateixen les dones per part dels homes i que al mateix temps ajudin a lluitar contra la ocupació. Avui hem estat a la casa d acollida Menhar de Betlem. Es la única a tot Palestina i tot un repte per la difícil situació de les dones que pateixen violència i per les que les volen ajudar.Amb la ocupació la població palestina te molts pocs recursos i sobre les dones recau una gran part de la lluita per la supervivència i per la resistència. Els últims anys hi ha un reforçament de la família molt gran com a defensa davant la ocupació, però sovint va en detriment de la possibilitat de desenvolupament de les dones. No hi ha feina ni per dones ni per homes, pero afecta mes a les dones i a mes han de donar menjar i tenir cura cada dia als seus fills.A la casa hi fan falta recursos per poder fer programes amb les dones. De fet nomes arriben a poder garantir la seva seguretat, però això es fa difícil de suportar per elles que es queden rescloses en quatre parets.Avui ha estat molt gratificant poder fer un taller de aproximació amb els gestos del cos i musica, hem fet un original adaptació de la primera coreografia de les Dones de Blanc i els hi ha agradat molt. Desprès ens han explicat les seves pors i problemes. Ens han demanat poder venir al concert de dema a la nit a Betlem i sembla que ho estan negociant i serà possible que vinguin. Ja us ho explicaré.A la tarda hem fet un profitós taller de canvi d impressions amb dones del moviment social de Betlem i rodalies. Ens hem vist agermanades en els conflictes de violència de la estructura social en les que les dones vivim i em parlat de solucions per la pau del conflicte.Aquest vespre he anat a veure els grafits que han fet al mur els gratiteros que portem en el viatge.abraçades. Montserrat

Dimecres, 23 de desembre de 2009.
Crònica nº 1: De Montserrat Vilà Planas de Betlem a Ramahala.
Matí hem fet el taller amb nenes d'una escola de Kalila. Concert amb mil persones a Ramahala. Manifest contra la violència a les dones, derogació dels permisos per circular pel territori. Les i els palestins exigien fi de l'ocupació i ser un poble lliure.
Bona nit, Ahir dilluns vam arribar a Betlem al cap de 20 hores de viatge des de Barcelona. Ens posaven al llit a la 1,30 h de la matinada dia 23..
Ramahala. Avui 23 ha estat el primer dia de ruta. Són les 1,44 h de la matinada i ara puc connectar-me per fi a Internet.
Al matí hem fet el taller amb nenes de una escola de Kalila, un poble a prop de Ramahala. Ha estat molt enriquidora la gran participació de les nenes als jocs. Al fer els murals moltes pinten la bandera palestina, però també els hi ha agradat molt pintar/se i fer se fotos que després hem passat a un PC i les han vistes projectades.
Hem anat a preparar el taller de les dones. Mentre hi hagut la recepció amb la ministra de Igualtat i l'alcaldessa de Ramahala, amb els corresponents ministres homes. Tensió quan s'ha proposat un manifest contra la violència a les dones; en un punt conflictiu en el que s'expressava que no haguessin de demanar permís per circular per el territori s'han encès els ànims palestins, ells no volen permisos sinó que acabi la ocupació i sigui un poble lliure.
S'ha acusat al govern espanyol de si intercanvia armes amb Israel. Hem aconseguit consens amb el manifest. Es fa palesa certa ingenuïtat de voler plantejar les coses d'un conflicte tant difícil, com si nomes existís la violència contra les dones, i no un conflicte armat i una ocupació de 60 anys.
Només podem enfocar les coses con intercanvi de les experiències d'unes i d'altres doncs no venim a donar lliçons. De fet el que venim es a sensibilitzar sobretot a les dones en un tema molt delicat i en el que hem de ser molt respectuoses.
Ens hem de fer fermes en el tema de la solidaritat entre les dones.
Hem fet el primer concert a Ramahala, amb un auditori que estava ple (unes mil persones) i que ha estat ple d'emocions amb les artistes i cantants.
Molt be els contactes que estic fent pel projecte de l'estiu de la Delegació de Dones sobre violència de gènere, per començar a Ramahala i a Betlem. He de concretar Nablus i somio amb Gaza. S'ha suspès la anada demà, tanmateix hi aniré .
S' han fet les dues de la matinada i estic mig dormida,
Montserrat,

Dimarts 22 de desembre del 2009
Arribada
Bona nit,Ahir vam arribar al cap de 20 hores de viatge des de Barcelona. ens posaven al llit a la 1,30 de la matinada.Son les 1,44 de la matinada i ara puc contactar pe fi a internet.RAMAHALAAvui ha estat el primer dia de ruta.Al mati hem fet el taller amb nenes de una escola de Kalila, un poble a prop de Ramahala. Ha estat molt enriquidora la gran participació de les nenes amb els jocs que han participat. Al fer els murals moltes pinten la bandera palestina, però també els hi ha agradat molt pintar/se i fer se fotos que després hem passat a un PC i les han vistes projectades.Desprès hem anat a preparar el de les dones. Mentre hi hagut la recepció amb la ministra de Igualtat i l’alcaldessa de Ramahala, amb els corresponents ministres homes. hi hagut tensió quan s ha proposat un manifest contra la violència a les dones. en un punt conflictiu en el que s expressava que no haguessin de demanar permís per circular per el territori s han encès els ànims palestins atacant ja que ells no volen permisos sinó que acabi la ocupació i sigui un poble lliure.Aquí s ha enredat la troca. Atac al govern espanyol de que també ha estat en alguns moments de la historia invasor de pobles, que si intercanvia armes amb Israel, que .... be ja ho explicaré millor amb el manifest davant i amb mes informació de que al final hi hagut consens amb el manifest. Ha estat com sempre ingenuïtat per part del moviment (en aquests cas la Plataforma) de voler plantejar les coses d un conflicte tant difícil com si nomes existís la violència contra les dones i no un conflicte armat i una ocupació de 60 anys. Nomes podem enfocar les coses con intercanvi de les experiències d unes i d altres doncs no venim a donar lliçons. De fet el que venim es a sensibilitzar sobretot a les dones en un tema molt delicat i en el que hem de ser molt respectuoses, Ens hem de quedar en el tema de la solidaritat entre les dones. A la que passem a donar-les peu les politiques i politics han aprofitat per donar altaveu a les seves queixes al govern espanyol.Be ja ho explicaré millor. ara estic molt cansada.Desprès hem fet el primer concert a Ramahala amb un auditori que estava ple (unes mil persones) i que ha estat ple d’emocions amb les artistes i cantants.Molt be els contactes que estic fen per el projecte de l’estiu. Tinc ja varis a Ramahala i a betlem. Ara hem queda veure com arribo a Nablus per parlar amb la germana i cunyada de la Salam.Pel que fa a Jerusalem avui han canviat el programa i s’ha suspès la anada dema i no s ha programat per un altre dia. Haure d’espavilar-me.Ja aniré explicant les novetats. S’han fet les dues de la matinada i estic dormideta,Montserrat

http://www.violenciadegenere.org/

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Splendidly done is sick than well said.

Anònim ha dit...

Artistically done is well-advised b wealthier than comfortably said.

Anònim ha dit...

Well done is richer reconsider than extravagantly said.

Anònim ha dit...

Splendidly done is well-advised b wealthier than comfortably said.

Anònim ha dit...

Artistically done is richer reconsider than spectacularly said.

Anònim ha dit...

Splendidly done is sick than well said.

Anònim ha dit...

A humankind begins scathing his discernment teeth the initially often he bites eccentric more than he can chew.