dissabte, 19 de desembre del 2009

Egunkaria, som tothom

El dimarts va començar el Judici al primer diari en euskera Egunkaria al Tribunal de l'Audiència Nacional.
Martxelo Otamendi, Iñaki Uria, Xabier Oleaga, Joan Mari Torrealdai y Txema Auzmendi son encausats com a responsables d'Egunkaria per "pertinença a organització terrorista", i també en una segona causa "per delictes econòmics "en relació a organització terrorista", en referència a ETA.
Egunkaria va ser sancionada, clausurada i prohibida, fent ús de la Llei de partits polítics que limita, restreny i nega els drets democràtics d'associació, expressió, premsa i manifestació a Euskadi i al conjunt de l'estat espanyol.
Iñaki Uria va negar rotundament que ETA ordenés o tingués algun tipus d'influència a "Egunkaria", ni que l'organització armada fos la que proposés als responsables. Va explicar alhora les tortures sofertes al ser detingut per la Guàrdia Civil.
Martxelo Otamendi va declarar "que no hauria acceptat" intervenció d'ETA a Egunkaria.
EUiA ha sostingut des del primer moment la solidaritat i la mobilització democràtica per Egunkaria. El coordinador d'EUiA, Jordi Miralles, va ser l'únic diputat que recolzà enseguida des de la seva constitució la primera plataforma de suport a Catalunya. I EUiA hem estat sempre uns interlocutors de Martxelo Otamendi i companys disposats i compromesos en la seva defensa activa. Primer per que s'aixequessin les sancions i el dictat de clausura, i després per exigir el sobreseïment d'un Judici fet a l'antiga normativa franquista. Hem denunciat la repressió judicial, governamental i policíaca contra els drets fonamentals democràtics, per tant la Llei de partits polítics. Hem rebutjat que els indicis i els raonaments deductius es converteixen en falses probes, en cap cas verificades i demostrades.
Demà dissabte a Bilbao hi ha una gran manifestació solidària, on EUiA hi hauria de ser-hi, com en altres ocasions solemnes, junt amb totes les forces de l'esquerra transformadora de l'estat i democràtiques. Una manifestació que aplegarà des de la dreta burgesa del PNB, passant per la nostra germana EBB, amb el suport dels sindicats nacionalistes i federals, fins l'esquerra abertzale. Una mobilització nacional i d'esquerres per la llibertat d'expressió i de premsa simbolitzada per Egunkaria.
Amb ells demano el sobreseïment del Judici, i la restitució de l'honor de les persones encausades.
Ahir erem "Tots i tots som Aminetou Haidar". Demà pertoca "tots i totes som Egunkaria".
Francesc Matas Salla
http://euia.cat/butlleti/articles/francesc_18_12_09.pdf