dijous, 11 de març del 2010

Apagades

Som uns veïns de Llagostera que al cap de 3 dies sencers sense electricitat hem decidit marxar del poble. Nosaltres ho podem fer perquè som dels afortunats que tenim família en un municipi que ara ja no està afectat per l’apagada. N’hi ha molts d’altres que sense tenir aquesta sort, i davant la impotència i indignació que genera una situació tan greu com aquesta, han decidit buscar-se la vida per ells mateixos, fins i tot anant a Barcelona a comprar generadors elèctrics. La gent està farta de falses promeses, o diguem-ho més clarament, de mentides, per part de tothom implicat, des de les administracions fins als veritables responsables directes: Fecsa- Endesa.
¿És possible que veient el desastre de línies i torres esteses per terra, doblegades com si fossin de plastilina, triguin més de 3 dies en portar grups electrògens als municipis afectats? ¿Per què no es van mobilitzar a partir del minut zero, quan ja se sabia que les reparacions havien de durar dies, o fins i tot setmanes, com ara diuen?
Sembla que ahir el president Montilla en el Parlament deia que amb la MAT tot aquest desastre hagués sigut mol menor. ¿Ignora el senyor Montilla (i tota la dreta que dóna suport a la MAT) que les principals afectacions no vénen de torres caigudes d’alta tensió sinó de les de mitja i baixa tensió? Com que de tota manera ens haurem de menjar la MAT sí o sí, tal vegada convindria que la soterressin perquè no caiguin les torres una altra vegada.
I es que en un país d’especuladors i de pirates, els que en realitat mouen els fils de tot plegat són els grans magnats, les grans empreses i les grans fortunes, i tant se val si el govern de torn és 100% de dretes o si s’autoanomena d’esquerres.
Aquestes grans corporacions que maximitzen el benefici en comptes d’optimitzar-lo (un dels principis del capitalisme), són les mateixes que per aquesta maximització de guanys s’obliden o deixen de banda el manteniment de les línies, per posar el cas concret que ens ocupa. I això sí, després reinverteixen bona part dels seus beneficis, no en el manteniment, no!, sinó en les famoses SICAV, aquestes deplorables societats d’inversió ideades per no pagar impostos legalment.
Si Fecsa-Endesa, empresa privatitzada pel PP, i a la qual se li van regalar 2 bilions de pessetes dels nostres impostos pels suposats perjudicis derivats de la liberalització del mercat elèctric, si aquesta companyia no compleix amb la seva funció de garantir el subministrament elèctric, aleshores caldria nacionalitzar-la. Perquè la multa que li imposin no significarà res per als seus guanys milionaris, ni per a nosaltres si no se soluciona d’una vegada per totes el mal funcionament de les empreses dels sectors estratègics que van ser privatitzades.
Contràriament al que pensen els teòrics del liberalisme, la privatització d’aquests sectors no ha comportat, en absolut, una millora del servei, i no ho podrà fer perquè la seva prioritat és maximitzar els beneficis.
Però això sí, en aquest país els pirates de sempre tindran les seves butxaques igual o una miqueta més plenes.

* David Parron (EUiA de Llagostera)