diumenge, 7 de març del 2010

Atenció a la dona

L'aplicació de la Llei per l'eradicació de la violència masclista de la Generalitat de Catalunya tripartita, ha comportat un allau de procediments i serveis d'atenció a la dona maltractada per violència de gènere. L'iceberg dels colpidors assassinats de dones genera l'aflorament d'una situació i unes necessitats i recursos creixents.

A l'ONU estant fent el seguiment del Protocol de Beijing+15 sobre els dotze punts dels drets de les dones, i en concret sobre la mateixa definició de violència de gènere.
Aquí, a més de lloar que les esquerres tripartites hagin aconseguit la llei esmentada, l'esquerra convé ens concentrem en l'atenció real a la dona.

Cada tercer dilluns de mes la concentració de la plataforma unitària contra les violències de gènere, recorda les necessitat d'implementar els recursos i finances suficients perquè l'esperit i la lletra de la lli sigui viable, i no és quedi en un desig legislatiu.

El govern va més que coix en l'aspecte de gestió vers les dones. Cal més Jutjats per les dones, formació de gènere per Jutjes/ses, Forenses, periodistes, professorat i a la Universitat, renumeració adient i estabilitat professional als Centres d'atenció a la dona; fons pels Ajuntaments i supra-municipals per les polítiques d'igualtat, i un reguitzell més. Colpeix que allà on s'ha efectuat una formació, com és el cas dels protocols dels Mossos en detectar la violència de gènere, els informes són tan impecables, que aleshores són els forenses i jutges qui es dediquen a obstruir-los, per no atiborrar els Jutjats.

El cas de l'acomiadament de la psicòloga Mireia Espert per part de l'Ajuntament de Rubí és alliçonador. Per evitar fer una contractació en forma legal i crear el lloc de treball d'atenció a la dona que les dones de Rubí necessiten, fent trampa amb la legalitat i els acords sindicals, se la manté dos anys precaritzada (contracta autònom que ratlla el frau), se l'acomiada quan la cosa ja no s'aguanta més, i es deixa durant mesos el servei a les dones desatès. Què se'ls hi ha dit a les dones? S'ha difamat a la Mireia com si no fora matusseria municipal.

La plataforma de Rubí ha pres aquesta agressió a les dones de Rubí, al servei d'atenció i a la Mireia, com a cosa de totes les dones. Trameto la seva comunicació:

Amb motiu del 8 de març la Plataforma Unitària contra les violències de Gènere de Rubí farem la presentació al barri de les Torres. Aprofitem l'ocasió per explicar-vos que (després) de denunciar la falta d'atenció psicològica que patim al servei de la dona de Rubí des del 13 de novembre de 2009, la regidora de la dona Maria Mas ha fet unes declaracions que considerem molt fortes de rebuig, crítica i d'acusació cap a nosaltres. La regidora diu que ja tenim psicòloga i posa excuses de perquè no s'ha trobat fins ara, però el que no diu a totes les dones de Rubí i a la resta de ciutadania es que aquesta nova contractació serà de 15h setmanals quan l'anterior psicòloga hi era a 35h i no donava abast, tampoc diu que baixarà la qualitat del servei, tampoc diu que l'anterior psicòloga va rebre des de el primer moment pressió i censura per ser membre d'aquesta plataforma a nivell de Barcelona, i moltes altres aspectes que com a plataforma hem de fer públic. La nostra funció és la de fer un seguiment i control en els temes, recursos i actuacions de l'equip de govern envers l'àmbit de la dona i de la violència de gènere, a més creiem que el servei d'atenció a la Dona és imprescindible de la mateixa manera que l'atenció primària i que quan falta una metgessa de capçalera es posa un altre a l'endemà, aquí s'ha deixat passar gairebé 4 mesos permetent que les dones que anaven arribant s'anessin apuntant a una llista.

* Francesc Matas Salla