dilluns, 14 de juny del 2010

19 DE JUNY, TROBADA ASSEMBLEA DE BASTIDA d’EUiA



La crisi econòmica i financera, els atacs especulatius financers contra l’economia productiva, la subordinació de la política al mercat capitalista, l’atac combinat del neoliberalisme, les agències de qualificació del deute, el FMI i el Banc mundial especialment contra els països governats per la socialdemocràcia (Grècia, Portugal, Espanya), la submissió d’aquesta acceptant totes les retallades socials i laborals i l’anàlisi de les diferents respostes obreres vehiculades pels sindicats; han fet aflorar també les contradiccions dins les organitzacions que es reclamen d’esquerres, transformadores, alternatives o revolucionàries.

A Catalunya, el Govern d’Entesa ha aprovat un decret-llei per adaptar el decret del govern ZP que es centra en una rebaixa de sous del sector públic, congelació de plantilles i congelació de les pensions. A Catalunya la retallada salarial s’ha agreujat doncs també s’aplica al conjunt d’empreses públiques, la qual cosa és un atac a la negociació col•lectiva.

El Decret català ha comptat amb els vots a favor de la coalició ICV-EUiA, això ha comportat un important debat a les dues organitzacions que podríem resumir en una pregunta: com és possible que una coalició que es presenta com defensora dels drets i les condicions de vida de les classes populars, voti a favor d’una retallada de salaris que comporta de retruc un atac a la negociació col•lectiva o de la congelació de les pensions, retallada que ha estat dictada pel sancta-sanctorum del neo-liberalisme i que exigeix nous atacs a les pensions, als drets socials i laborals amb la reforma que prepara per Decret el govern de Madrid. Quin sentit té que unes organitzacions que es reclamen transformadores, anti-capitalistes, alternatives.... estiguin en un govern que empitjora les condicions de vida al dictat del Banc mundial i la Comissió europea.

La direcció d’ICV i d’EUiA han fet un argumentari sobre com el Decret català és millor que el decret ZP: augment del tram de l’IRPF a partir de 120.000€ a partir de 2011; no es congelarà la plantilla... Van descartar fer front i oposar-s’hi mitjançant recursos judicials i parlamentaris. Dues terceres parts de la direcció d’EUiA, i els parlamentaris, ha posat com argument suplementari la necessitat de no posar en crisi el govern, perquè no guanyi CiU, cosa que no volem ningú i menys els sindicats. Com a conseqüència els parlamentaris d’ICV-EUiA han votat a favor del Decret-Llei presentat pel govern Montilla.

Aquest vot favorable al Decret NO ens representa a la gent de Bastida, ni a molta gent d’EUiA.

Bastida és d’EUiA, ha nascut per enfortir EUiA i reforçar el sempre a l’esquerra, la mobilització i la lluita, els vincles amb els moviments socials. Hem influït i construït lleialment, amb la crítica honesta i combativa, com a direcció d’EUiA en la majoria. Després del vot favorable parlamentari d’ICV-EUiA, ens cal reflexionar si és necessari un canvi dins d’EUiA. Cap on s’ha d’orientar, com podem reforçar la mobilització obrera i amb quines aliances. Per debatre d’aquests aspectes i d’altres de la tàctica de Bastida a EUiA sobre el projecte de moviment d'esquerres, convoquem una TROBADA ASSEMBLEA DE BASTIDA, el proper dissabte 19 de juny a la seu nacional d'EUiA de 2/4 de 10 a les 14h. Naturalment està oberta a amics i amigues d’EUiA que vulguin debatre a fons, doncs aquesta reflexió sabem que està present en els debats a tota EUiA.

Amanda Martínez Hita, David Companyon Costa, Àngels Tomás Gonzalo i Francesc Matas Salla, Membres del Consell i de la Comissió Nacional d'EUiA.