dimecres, 22 d’abril del 2009

1er Premi Ignasi Fina de Salut Laboral 2009 de l’Ajuntament de Bareclona

L'acte de lliurament del premi Ignasi Fina de Salut Laboral 2009 amb motiu del Dia Mundial de la Salut Laboral.
Tindrà lloc el dia 27 d'abril, a les sis de la tarda, al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona, Pl. Sant Jaume, 1

Es prega confirmar l’assistència al telèfon 934027620 o a l'adreça electrònica alopezl@bcn.cat
QUI ERA L'IGNASI FINA???
L’Ignasi Fina va néixer a Barcelona l'any 1944 al si d'una família molt implicada en la lluita per les llibertats i amb els moviments culturals progressistes que s'enfrontaven al franquisme. S'ha de destacar, en aquest sentit, la figura del seu germà Albert Fina, reconegut advocat laboralista.
El 1973 es va llicenciar en Medicina i es va doctorar el 1975, realitzant l’especialitat de Medicina Laboral i Salut Pública. L'any 1980 va crear el primer centre municipal de salut laboral. Va ser membre fundador del Sindicat Democràtic d'Estudiants a la Universitat de Barcelona, i va tenir diverses responsabilitats al PSUC durant la clandestinitat, destacant entre elles la que va desenvolupar en Propaganda i Cultura de la cèl·lula de la Facultat de Medicina. Va ser detingut per un tribunal militar que el va enviar a la presó d’illa Conillera. 

Ja a la legalitat va abandonar el PSUC per diferències ideològiques i va ingressar més tard al Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC), partit en el que va militar i del qual ha estat membre del Comitè Central fins a la seva mort, juntament a EUIA.
Durant tota la seva carrera professional de medicina del treball, va ser pioner i promotor de la lluita per la salut dels treballadors i treballadores. Un exemple d'això és la denúncia dels efectes cancerígens de l'amiant i altres substàncies emprades a la construcció, fins a la seva prohibició.
El seu gabinet professional, que va dirigir fins a la seva elecció com a regidor de l' Ajuntament de Barcelona a l'any 2003, ha estat un model de referència de la defensa dels interessos de la classe treballadora a tot tipus de litigis per al reconeixement de situacions d'incapacitat i indemnitzacions per malalties professionals. Com a regidor de Salut Pública de l'Ajuntament de Barcelona, va donar prioritat en el seu treball a dos eixos fonamentals:
  • -Salut Laboral: recuperació del Consell Assessor de Salut Laboral, que va presidir fins a la seva mort. 

  • -Participació en salut: realització de les dues Jornades de Participació en Salut Pública, grup de Salut del Consell Municipal de Benestar Social, promoció de la creació dels Consells de Salut de Districte.
Va ser patró de la Molt Il·lustre Administració de l'Hospital de Sant Pau, institució que el va acollit en les seves últimes hores, en representació de l'Ajuntament. El seu últim acte solidari va ser entregar el seu cos a la ciència.
Es va lamentar la seva pèrdua per molts motius però, fonamentalment, perquè era conegut pel seu amor per la vida. Una de les seves darreres aparicions, abans de morir el 30 de Març del 2007, va ser en una jornada organitzada per Bastida (justament la jornada on vam agafar aquest nom, Bastida).