dimecres, 6 de maig del 2009

Dret d’avortament lliure i gratuït.

El govern de l’estat espanyol està elaborant una llei sobre l’avortament que, en funció de la seva debilitat parlamentària, haurà de negociar amb els diversos grups parlamentaris. És important que aquesta llei sigui la millor possible per a les dones, que posi en el centre el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos i deixi de ser font d’inseguretat jurídica per a les dones i per al personal sanitari que hi intervé. És també molt important que la llei que s’aprovi millori la que hi ha ara; no pot ser que en cap aspecte les dones en surtin perjudicades.

Per poder anar a aquesta possible negociació o senzillament per marcar la nostra posició a l’inevitable debat parlamentari cal que la nostra organització tingui una postura clara i definida sobre aquesta qüestió i, tot i que sabem que no es podrà aprovar la llei que nosaltres voldríem, és l’horitzó al qual ens hem de dirigir i per això cal que l’expliquem.

L’avortament hauria de sortir totalment del codi penal i s’hauria de regular com un acte mèdic decidit per les dones i el personal sanitari que les atenen. Així mateix, hauria de fer-se en la xarxa de salut pública, cosa que no impedeix que hi pugui haver establiments privats que també en facin, igual que passa amb la majoria d’actes mèdics. Però això s’hauria de regular, de manera que no es posessin traves al fet de fer-ho a la xarxa de salut pública, tal com està passant en aquest moment. Caldria garantir que el dret a l’objecció de consciència no fos en cap cas un impediment per a l’obtenció de l’acte mèdic.

Ara bé, vist que en aquests moments això a l’estat espanyol no és possible, donada la posició que sembla estar defensant el PSOE des del govern de l’estat, exposem a continuació el punts que creiem que hem de defensar d’una manera ferma i sense renunciar-hi; ja hi ha prou pusil·lanimitat en el govern de l’estat espanyol per temor a posar-se en contra la dreta, l’església, els poders econòmics i fàctics, etc., com perquè nosaltres també mostrem aquesta mateixa feblesa i falta de fermesa en les conviccions que tenim per intentar fer d’aquest un món millor per als més desafavorits. Els esmentats punts són els següents:

  • 1.- Cal que l’avortament deixi d’estar tipificat com un delicte regulat en el Codi Penal, mentre no es faci contra la voluntat de la dona o per imprudència. Per a això han de suprimir-se els articles 145 del Codi Penal vigent i el 417bis del Codi Penal del 1973.

  • 2.- Que es garanteixi la interrupció voluntària de l’embaràs a la xarxa sanitària pública i per a això caldrà regular l’objecció de consciència del personal sanitari, que no podran invocar els centres sanitaris.

  • 3.- Pel que fa al dret de les dones a decidir, es podria anar a un model de termini de lliure decisió fins a les 24 primeres setmanes més les indicacions per malformació fetal i greu risc per a la salut de les dones embarassades sense límit.

  • 4.- En relació al període de reflexió previ a l’IVE, creiem que torna a ser un tutelatge intolerable i un qüestionament de la capacitat de les dones de prendre decisions i no hi hauria de ser.

  • 5.- També ens sembla important reconèixer l’autonomia de decisió de les menors a partir dels 16 anys, sense que calgui cap autorització externa per practicar-se una IVE. Per a això cal que es modifiqui la llei 41/2002 d’Autonomia del Pacient, suprimint la IVE de l’apartat 4 de l’article 9.

  • 6.- És necessari que l’anticoncepció tingui el mateix tractament finançat que altres productes de farmàcia i parafarmàcia dins el sistema sanitari públic.

  • 7.- S’ha d’incloure l’avortament en els estudis de medicina, infermeria i altres professions sociosanitàries, que capacitin per a dur-los a terme quirúrgicament i farmacològicament.

  • 8.- Finalment, cal que en la nova llei hi hagi les mesures administratives necessàries per donar una educació afectivo-sexual a l’ensenyament primari i secundari. Cal que sigui fet de manera obligatòria i transversal des d’un punt de vista holístic i de gènere.

    Aportació de Betty Alsina, de l’Assemblea de Gràcia de Barcelona d'EUIA.
    Aquest document es presenta per al seu debat i per ajudar a clarificar la postura d’EUiA pel que fa a l’avortament
    .