dimarts, 28 de juliol del 2009

Dia d’Acció Internacional per Iran



Dissabte 25 de juliol, Barcelona es va sumar a les més de 50 ciutats que en el mon van demanar respecte per als drets humans a l’Iran, en el Dia d’Acció Internacional per Iran.

La crida partia de diverses personalitats, com la Premi Nobel de la pau, l’iraniana Shirin Ebadi i diferents entitats a nivell internacional, entre elles Amnistia Internacional i a Catalunya aquest suport va ser encapçalat per Amnistia Internacional Catalunya, el Moviment per la Pau, la Federació Catalana d’ONG per la defensa dels Drets Humans... També va rebre el suport de tots els partits polítics presents en el Parlament de Catalunya, entre ells EUiA.

Les demandes recollides en el manifest oficial son:



  • 1. La Comunitat internacional defensi els drets humans del poble iranià mitjançant la designació, per part del secretari general de l'ONU, d'una delegació per investigar la situació dels presos i dels desapareguts.

  • 2. L'immediat i incondicional alliberament i amnistia de tots els presos polítics i presos de consciència, incloent periodistes, estudiants, i activistes de drets civils.

  • 3. El cessament de la repressió de les protestes pacífiques, de les detencions il·legals i indiscriminades, i de les tortures i execucions.

  • 4. Respecte als drets humans : Llibertat de reunió, d'expressió i de premsa.

    També va participar la Plataforma Aturem la Guerra repartint el seu posicionament sobre el tema i fent-ne lectura del mateixa dins del marc de la jornada. És aquest:
    “Després de les recents eleccions presidencials a l’Iran, el país ha viscut grans mobilitzacions que denunciaven un frau electoral i que han estat rebudes amb repressió. Això ha provocat la mort a diversos manifestants.
    ‘És evident la parcialitat amb la qual els governs i mitjans occidentals han tractat el tema, demostrant molt més interès en aquest cas que als abusos i falta de democràcia a d’altres països de la regió.
    Però nosaltres, com a moviment que ha defensat i defensa els drets democràtics dels pobles de l’Orient Mitjà, també expressem el nostre suport per als drets del poble iranià a manifestar-se i ens oposem a la repressió.
    Demanem l’immediat i incondicional alliberament i amnistia de tots els presos polítics i presos de consciència, incloent-hi periodistes, estudiants, i activistes de drets civils.
    Així mateix, volem destacar que la situació interna de l’Iran no justifica cap intervenció político-militar ni sancions contra el país per part d’Occident i l’Estat d’Israel.
    Si els països occidentals volen ajudar els pobles de la zona, poden començar amb la retirada de les tropes de l’Iraq i de l’Afganistan, i deixant d’armar i donar suport als governs autoritaris de la regió, especialment Israel.
    Drets democràtics per als pobles de l’Iran, l’Iraq, Palestina, l’Afganistan, el Líban…
    Cap intervenció estrangera contra l’Iran’