dissabte, 7 de març del 2009

8 de març: Contra el patriarcat, feminisme de classe! (GIRONA)

Per celebrar reivindicativament el 8 de març, dia internacional de les dones treballadores,
Dissabte 7 de març, a les 6 de la tarda a la Plaça del Vi de Girona
Contra el patriarcat, Feminisme de classe


Manifest
Lluitem contra el patriarcat des d’un feminisme de classe, perquè és l’única via per aconseguir la nostra emancipació com a dones de la classe treballadora. La nostra lluita no és la del feminisme burgès, que no veu l’explotació econòmica i de classe com un problema per l’emancipació de les dones. El patriarcat i el capitalisme s'alimenten l'un a l'altre. Lluitem per un alliberament real que acabi amb l'opressió, l'explotació i la discriminació que genera el sistema patriarcal, per això, per nosaltres, cada dia és 8 de març.

L’estructura del sistema patriarcal burgès utilitza la violència masclista i l’explotació com a objectes sexuals per mantenir-nos submises i tancades a casa. La violència latent o activa d’homes contra dones, l’assumpció i propagació de rols d’inferioritat, la pressió dels cànons de bellesa, la necessitat de reproduir els rols masculins per triomfar, la penalització de l'avortament o la invisibilització de les lesbianes són alguns dels molts factors que contribueixen diàriament a la nostra opressió. Cal afegir-hi que l’estat impulsa lleis i polítiques públiques des d’una òptica patriarcal, per això les mesures que aplica són merament propagandístiques i no donen resposta a un problema estructural del sistema.

A això s’hi han de sumar les desigualtats salarials, que les dones patim més l'atur i ocupem més llocs precaris i a temps parcial i que els pitjors convenis són els que corresponen a sectors en què hi treballem majoritàriament les dones. Les condicions socioeconòmiques i laborals de les dones encara es van deteriorant més amb les crisis cícliques del capitalisme. Però a més hem de tenir en compte que l’atur femení és molt més elevat del que ens mostren les estadístiques. La feina reproductiva i de cura de persones no compta dins d'un sistema capitalista que no garanteix els serveis públics bàsics i, per tant, continua essent responsabilitat de les dones treballadores que, o bé suportem dobles o triples jornades o bé depenem econòmicament de les nostres parelles i acabem cobrant pensions no contributives de misèria. Mentrestant les dones burgeses ho solucionen explotant dones immigrades que els fan la feina domèstica, emparades en la il.legalitat que genera la Llei d'estrangeria i els ajuts de la Llei de dependència.

Per tot això, cal continuar treballant cada dia i organitzar-se per combatre el patriarcat. Des del lloc de treball, el carrer, la llar i els espais autogestionats ens organitzem per avançar en els nostres objectius: l’alliberament de les dones i l'emancipació de la classe treballadora.
Contra el patriarcat, feminisme de classe!

Plataforma Antipatriarcal
Girona, 8 de març de 2009