diumenge, 22 de març del 2009

Referèndum a SEAT.

El dimecres 18 de març la plantilla de SEAT va participar en el referèndum realitzat a l'empresa per veure si s'aprovava la proposta d'UGT (que és la que compta amb el beneplàcit de la direcció de l'empresa) de congelació salarial. La congelació, és la condició, segons ha dit la multinacional, perquè la planta de Martorell pugui fabricar el model Audi Q3. CCOO i CGT s'han posicionat en contra d'aquesta proposta.

Les dades agrupades dels tres centres on s'ha votat (Martorell, Zona Franca i Recanvis), són les següents: Participació 63,2%. Abstenció 36,7% SI: 5499 (65,1%) NO: 2641 (31,3%) Blancs: 216 (2,5%) Nuls: 82 (0,9%) La proposta de la UGT ha guanyat en tots els centres. El no ha guanyat al taller 9 de Martorell i va estar a punt de guanyar a la línia 2 del taller 8, taller on el resultat va ser quasi igualat entre el SI i el NO.

Era vident que això passaria. Enmig d'una crisi com aquesta, un xantatge indecent, amb el suport dels mitjans de comunicació, només podia aturar-la una plantilla combativa, amb experiències de lluita i confiança en els sindicats anomenats de classe.

Res de tot això ha existit, no s'ha donat en el treball sindical, tampoc en el de CCOO, i malauradament, tampoc ho ha treballat el seu anomenat sector crític. S'ha anat generant un descrèdit sindical i abonant un terreny de desmobilització on la por és qui guia les conductes i les derrotes. El triomf de la UGT ha estat aclaparador. Més enllà del joc brut que els és consubstancial, han jugat magistralment les seves cartes, incloent l'aval democràtic d'un referèndum vinculant que UGT ha vingut rebutjant en els darrers quinze anys.

La plantilla ha votat amb por i amb resignació. La majoria de la gent accepta que aquesta congelació podria no ser una assegurança contra l'acomiadament el 2011, però prefereixen assegurar-se el treball dels propers dos anys (amb el risc real de perdre la clàusula de revisió en la negociació del conveni que s'iniciarà a els propers mesos), vist el que està passant fora i les perspectives d'empitjorament de la situació. Justament és fora on més es notaran les conseqüències negatives dels resultats en SEAT. La recent proposta patronal d'augmentar només l'1% dels salaris en la revisió dels més de 3000 convenis que s'han de negociar aquest any, s'ha quedat antiquada. Assistirem a una demanda generalitzada de congelacions que faran recaure encara més sobre les espatlles dels treballadors i treballadores, les conseqüències de la crisi.

Un treballador del taller 8.