Pensem que en aquest període, en el qual l’atur ja afecta a l’11,8% de la població catalana (455.800 persones), la millor política social que haurien d’haver aplicat les administracions públiques hagués estat la de congelar els preus d’aquests serveis, que paguen d’igual manera els veïnes i veïnes amb menys poder adquisitiu que les persones que tenen més ingressos.
elèctriques que acaparen el mercat.
La CONFAVC rebutja:
- L’alça generalitzada dels preus dels serveis bàsics, tals com:
- L'electricitat: S’ha pujat fins ara un 3,4%, després de desmesurats augments
d’un 11% l’any passat, i a l’espera que durant aquest any se n’aprovin més.
- L’aigua: L’alça del preu de l’aigua s’ha generalitzat també a tot Catalunya, ja que el nou cànon, aprovat per l'Agència Catalana de l'Aigua, ha augmentat un 5,3%. A aquest increment se li ha sumat la pujada de les tarifes a molts municipis de Catalunya. Per exemple, a l’àrea metropolitana, la suma dels increments del rebut arriben a un 8%.
- La brossa: un 7% a l’àrea metropolitana.
- Els transports públics: els bitllets de Rodalies i mitja distància, un 6 i 5%.
- Els transports públics metropolitans: La mitjana de les tarifes, un 4,7%.
-Els peatges: Un 4,6% els de la Generalitat i un 4,4 % els estatals (AP-7, AP-2). - Els increments de les taxes, tarifes i impostos aprovats en els darrers pressupostos dels ajuntaments i entitats públiques de Catalunya han estat superiors al 4,5% de mitjana, i erosionen la qualitat de vida de la majoria del veïnat. Una fiscalitat indiscriminada basada, sobre tot, en els impostos indirectes.
Per aquests arguments, des del moviment veïnal ens preguntem: han de promoure, les administracions públiques aquestes pujades dels preus dels serveis bàsics que repercuteixen d’igual manera sobre tothom, independentment dels seus ingressos?
Són oportunes aquestes alces, quan la majoria de les famílies estan essent ofegades per les hipoteques, els salaris congelats i una situació d’atur que torna a créixer d’una manera preocupant? I, ¿són ètiques, quan algunes companyies de serveis bàsics, com Endesa, va obtenir uns beneficis de 2014 milions d’euros en els tres trimestres de l’any passat, o Gas Natural, va aconseguir en l’exercici passat un 10,2% més de beneficis, arribant als 1057 milions d’euros?
Estem indignades i indignats perquè aquestes alces colpegen les economies familiars més fràgils. Les persones treballadores i sobre tot, les que ja creuen la frontera de l’exclusió social.
Fins quan, les polítiques d’ajudes de fons públics estaran dirigides a aquells que han provocat aquesta crisi, que entre altres coses, demostra que aquest model no està en crisi, sinó que està esgotat?
Què es pretén amb aquesta injecció de diner públic? Ajudar a restablir un sistema caduc que no només aconsegueix un repartiment injust i acumulatiu de riquesa per uns pocs?
Si avui decidim sortir el carrer, ho farem per aquests motius. Les associacions de veïns i el conjunt del moviment veïnal estem alertats de les situacions que comencen a viure als nostres barris.
Barri de Sants, Barcelona, 18 de febrer del 2009
Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC)organització que coordina 676 associacions de veïns i 26 federacions veïnals catalanes i que treballa per millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada