dimarts, 3 de març del 2009

Xerrada informativa de les Brigades a Palestina

El passat divendres 27 de febrer es va fer, a l’Ateneu de Rubí, una xerrada per l’Associació Pau Ara, sobre la situació a Palestina després dels atacs israelians a Gaza, de principis d’any 2009.Pau Ara és una associació catalana que treballa la Cultura per la Pau amb projectes de cooperació i sensibilització. Actuen en zones on es pateixen conflictes armats, sobretot a Palestina i a l’Afganistan. Rubí per Palestina els va convidar perquè expliquessin els projectes actuals als territoris de Cisjordània i a Gaza.

Maria i Nil brigadistes al 2008, explicaren que les Brigades Internacionals (nord- americans, europeus amb espanyoles de pares palestins entre altres) estan adreçades a joves per reconstruir cases palestines. Aquests treballs es coordinen amb Comitè Israelià contra la demolició de Cases Palestines ICAD, que esta format per israelians contraris a les accions del govern d’Israel.

Cents de palestins són desallotjats per la força i obligats a presenciar la demolició de les seves cases als Territoris Ocupats per convertir-los en terrenys agrícoles pels colons israelians. La reconstrucció d’una casa és una forma de denúncia pacífica perquè I’ administració israelià no dona permís i després la tornarà a enderrocar. Durant dues setmanes, els voluntaris treballen en la construcció d’una casa per una família concreta palestina, treballant colze a colze amb familiars i amics palestins.

Els campaments d’estiu també serveixen per fer pressió política com a observadors internacionals que coneixen sobre el terreny la realitat dels assentaments israelians. També visiten els camps de refugiats creats després de la guerra del 1.948 i s’entrevisten amb organitzacions polítiques i no governamentals palestines.

Un altre projecte de Pau Ara és Vacances per la Pau per donar unes vacances sense guerra a un grup de nens palestins, que puguin respirar en un ambient no bèl•lic lluny dels tancs que els envolten cada dia i dels controls que han de passar per anar a l’escola o als hospitals.Des de el públic es va fer una reflexió sobre la situació a Palestina, dient que si ens mantenim passius davant aquesta gran injustícia, les properes generacions ens jutjaran amb duresa.

Enviat per RUBI PER PALESTINA *